Ministrul Bogdan „Coco” Stanoevici arunca sala in aer: „Romanii din Serbia sunt vlahi”. Deputat PNL: „Sunteti varza de Bruxelles!”

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

de Andrei Luca POPESCU Publicat la: 04.03.2014 13:15 Ultima actualizare: 04.03.2014 13:23

Actorul Bogdan Stanoevici, ministrul desemnat pentru conducerea Departamentului Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni, a fost avizat printr-un vot dat din galop de Comisia parlamentara pentru romanii de pretutindeni. Vorbind degajat si dand impresia ca a venit cu lectiile facute, „fostul membru al grupului muzical Song a fost intrerupt brutal de deputatul PNL Mircea Dolha: „Sunteti varza de Bruxelles! Sunteti pe langa subiect total”. Stanoevici tocmai lasase sa se inteleaga ca minoritatea romana din Serbia este totuna cu vlahii, lucru care contravine flagrant cu politica Romaniei fata de minoritatea noastra din Serbia, unde autoritatile tocmai asta vor: ca romanii sa se declare vlahi la recensamant.

Fostul membru al grupului muzical Song, poreclit „Coco”, va deveni ministrul cu cel mai lung nume din Guvernul Romaniei: Bogdan-Dragos-Aurelian-Marian Stanoevici. El a fost votat in mod fantomatic de Comisia pentru romanii de pretutindeni, din Parlament: mai intai scorul a fost 12 la 6 pentru, apoi 13 la 6 pentru, aflandu-se ca un parlamentar plecase din sala lasand cu limba de moarte ca el voteaza pentru. Un alt parlamentar a votat si pentru, si impotriva, pentru a asigura probabil feng-shui-ul sedintei.
Viitorul ministru delegat pentru Politicile pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni a avut parte de un start degajat, lasand impresia ca este cu lectiile facute, insa a calcat in strachini, oricat a incercat sa evite cifrele si datele exacte din intrebarile pe care i le-au adresat parlamentarii din Comisie. La un moment dat, vicepresedintele Comisiei, deputatul PNL Mircea Dolha, nu a mai rezistat si a izbucnit: „Sunteti varza de Bruxelles! Sunteti pe langa subiect total!”.

Stanoevici vorbise despre minoritatea romaneasca din Serbia si despre faptul ca sarbii le zic vlahi la toti romanii, pentru ca nu au tradus termenul roman in limba sarba, si ca asta si sunt de fapt romanii din Serbia – vlahi.
„Sarbii tocmai asta doresc, ca romanii sa se inregistreze vlahi la referendum, este o gaselnita a lor ca sa nu le mai acorde drepturile. Va rog sa va inchideti intr-o camera, 24 de ore, cu specialistii dumneavoastra de la minister. Nu este o problema a nu sti, problema este cand jucati un rol ca si cum stiti. Acest Departament nu este o gluma”, l-a pus la punct Dolha pe viitorul ministru al Romanilor de Pretutindeni.
Luand-o deoparte pe consiliera viitorului ministru, fosta jurnalista Cristina Liberis, care l-a consiliat si pe liberalul Cristian David in aceeasi functie, deputatul PNL i-a zis exasperat: „Sa-l invatati! Cum, domne, sa zica ca romanii sunt vlahi?! Vrea sa ne omoare? Daca le zice asta sarbilora??”.
Dolha l-a corectat pe ministrul-actor si pentru faptul ca a spus ca romanii din Franta, tara in care Stanoevici a trait in cea mai mare parte a anilor de dupa Revolutie, traiesc in comunititi dispersate. „Ei traiesc in trei mari comunitati mari si late: Paris, Bordeaux si Marsilia”, i-a zis Dolha. Deputatul s-a enervat si pentru faptul ca Stanoevici nu a stiut ca planuitul Congres al Romanilor de Pretutindeni trebuie organizat de MAE cu bani alocati de catre Comisia parlamentara a Romanilor de Pretutindeni, viitorul ministru incepand sa peroreze despre cat de important este pentru ministerul sau acest viitor organism.
„Ma bucur foarte mult de sutul pe care l-am primit. Vlahii sunt romani si asa trebuie sa fie, eu incercam sa spun cum vad sarbii problema”, a incercat Stanoevici sa dreaga busuiocul, el explicandu-i lui Dolha, dupa sedinta, ca a spus de trei ori ca vlahii sunt romani si nu invers, dar ca probabil nu a fost inteles.

Stanoevici a vobit despre dor, glie, limba si biserica
Viitorul ministru a incercat sa impresioneze asistenta facand apel la cuvinte mari: …

spot_imgspot_img