Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu: Cotele anuntate de CE sunt propuneri,ele se negociaza. Nu exista sanctiuni in planul Comisiei

de Departamentul Politic – Mediafax Publicat la: 10.09.2015 14:08 Ultima actualizare: 10.09.2015 14:09

Bogdan Aurescu a declarat joi, la Comisia parlamentara pentru Afaceri Europene, ca anuntul Comisiei Europene privind cotele de refugiati reprezinta o propunere care va fi negociata in Consiliul JAI – 14 septembrie, adaugand ca nu sunt prevazute sanctiuni pentru statele care nu pot primi refugiati, conform cotelor.

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, prezent joi la discutii in Comisia parlamentara de Afaceri Europene, a precizat ca, asa cum au declarat premierul si presedintele, Romania nu poate primi un numar mai mare de refugiati decat capacitatea sa, insistand asupra faptului ca planul Comisiei Europene contine propuneri, iar aceste propuneri vor fi discutate la nivelul institutiilor europene, un prim pas fiind discutiile din cadrul Consiliului JAI care va avea loc luni, 14 septembrie.
Intrebat de jurnalisti daca Romania risca sanctiuni in cazul in care nu va respecta cota de peste 6000 de refugiati, ministrul a spus: “Eu nu am vazut in planul Comisiei pe care l-a inaintat sau in discursul presedintelui CE mentionandu-se sanctiuni. Exista o idee in planul care a fost inaintat ca statele care nu pot prelua momentan, este vorba de o perioada indicata de 12 luni refugiati pe teritoriul lor din motive obiective sa plateasca o compensatie financiara de 0,002% din PIB, dar si acest element este supus discutiilor si negocierilor statelor membre”

Aurescu a mai spus ca refuza sa faca speculatii legate de evolutia discutiilor in cazul in care JAI decide ca vor fi impuse cote obligatorii.
“Cifrele Comisiei sunt, dupa cum spuneam si ieri, propuneri, ele sunt negociate discutate, se convine asupra lor de catre statele membre, primul pas in acest proces de negociere se desfasoara pe 14 septembrie la Consiliul Extraordinar Justitie si Afaceri Interne. In al doilea rand este foarte important de subliniat din perspectiva Romaniei, asa cum spunea si primul ministru in luarile de pozitii din zilele trecute, un stat nu poate sa primeasca mai mult decat are capacitatea efectiva de a primi si a de integra social din aceste cifre de refugiati”, a precizat Aurescu.?
Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi ca mandatul Romaniei va fi sa nu accepte cote obligatorii de refugiati, adaugand ca nu este oportun si nu este o solutie sa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *