Ministrul Energiei: Conducta BRUA va fi functionala in 2020, Romania va putea vinde gaze in Austria

“Conform calendarului asumat de Transgaz, lucrarile vor incepe in trimestrul al patrulea al acestui an si este obligatoriu sa fie gata la sfarsitul lunii decembrie 2019. Deci, in 2020, el (gazoductul – n.r.) trebuie sa fie functional. Tot in 2020, cei de la Exxon si Petrom termina si ei lucrarile de aductiune a gazelor din platforma continentala a Marii Negre”, a spus ministrul Toma Petcu, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, gazoductul BRUA este esential pentru inceperea extractiei de gaze din Marea Neagra de catre Exxon si Petrom.
“Este foarte important pentru Romania si, in acelasi timp, pentru gazele care vor fi extrase de catre Exxon, impreuna cu Petrom, din platforma continentala a Marii Negre si aduse in 2020 pe tarm. BRUA este foarte importanta pentru acest proiect, ele vor fi interconectate”, a explicat Petcu.
Totodata, ministrul a cerut Romgaz sa realizeze studii de fezabilitate pentru realizarea de noi depozite de gaze in apropierea conductei, dar nu numai, pentru a stoca gaze la pret mic pe perioada verii si a le vinde la export iarna, cand preturile sunt mult mai mari.
“Ne dorim sa devenim un pilon important. BRUA ne creeaza aceasta facilitate, dar, suplimentar de BRUA, am cerut directorului Romgaz sa analizeze ca prin proiectul de buget al companiei din acest an sa dea posibilitatea sa realizam studiul de fezabilitate pentru a crea noi capacitati de depozitare in zona conductei BRUA si nu numai, astfel incat, pe perioada de vara, cand preturile gazelor sunt foarte mici, Romania, prin Romgaz, sa acumuleze in aceste depozite gaze pe care sa le vanda pe perioada de consumuri mari, in perioada de iarna, la export si, in acelasi timp, sa asigure si rezerve pentru consumul intern. In acest sens se creeaza o foarte mare stabilitate si Romania poate deveni un hub, un jucator important pe piata de gaze”, a sustinut oficialul.
El a amintit ca in Austria exista un hub de gaze, unde Romania isi poate valorifica resursele la preturi foarte bune.
“Deci ar inseamna sa ducem gazele din Romania, fie ca vorbim de cele din Marea Neagra, ale Exxon, sau cele ale Romgazului, sa le ducem pana in Austria, sa le vindem acolo la preturi mult mai mari. Este clar ca Romania va deveni un jucator important atunci pe piata de gaze”, a mai aratat Petcu.
Ministerul Energiei a emis, pe 27 februarie, autorizatia de construire pentru gazoductul BRUA, un nou coridor european de transport al gazelor naturale care va interconecta Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, a anuntat Ministerul Energiei, intr-un comunicat remis vineri.
“Proiectul BRUA era in blocaj la preluarea mandatului, deoarece nu se putea emite autorizatia de construire, Romania riscand atat intarzierea lucrarilor, cat si finantarea europena de aproape 180 de milioane de euro. Cauza acestei situatii era faptul ca dubla calitate a ministerului in proiect, respectiv de emitent al autorizatiei, dar si de autoritate de verificare a legalitatii acesteia, era gestionata de acelasi compartiment, aspect ce contravenea legii. Am indreptat aceasta situatie infiintand o structura dedicata proiectului BRUA si am accelerat procesul de autorizare, calendarul implementarii proiectului fiind respectat”, a declarat ministrul Toma Petcu, citat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *