Ministrul Justitiei merge astazi in Parlament la “Ora Guvernului”, pentru a da explicatii cu privire la raportul GRECO

Date:

“Joi, la orele 12.00, la invitatia PNL, voi participa la “Ora Guvernului” pentru a raspunde la intrebarile referitoare la Raportul GRECO! In acest sens, pe data de 25.04.2018, la orele 13.01, am primit invitatia, confirmand participarea in aceeasi zi, la orele 17.07!”, a scris Tudorel Toader pe pagina sa de Facebook.
Presedintele PNL, Ludovic Orban, anuntase pe 11 aprilie, la finalul sedintei Biroului Executiv National (BEX), ca s-a luat decizia ca ministrul sa vina sa dea explicatii cu privire la raportul GRECO.
Grupul Statelor impotriva Coruptiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO) a facut public in luna aprilie Raportul referitor la Romania in care isi exprima ingrijorarea profunda fata de anumite aspecte ale legilor adoptate de Parlament privind statutul judecatorilor si procurorilor, organizarea judiciara si Consiliul Superior al Magistraturii precum si privind amendamentele propuse pentru legislatia penala.
GRECO precizeaza intr-un comunicat ca a redactat raportul in urma deciziei luate la reuniunea din decembrie 2017 de a face o evaluare urgenta a reformelor judiciare din Romania, avand in vedere ca acestea pot duce la incalcarea serioasa a standardelor anti-coruptie.
Raportul noteaza, de asemenea, ca amendamentele la cele trei legi privind sistemul judiciar adoptate de Parlament in decembrie 2017 nu contin cele mai controversate propuneri, care au fost prezentate initial in vara. Totusi, GRECO este ingrijorata de impactul potential al legilor, inclusiv pentru structura de personal a instantelor si a parchetelor.
“In pofida importantei si a obiectivului vast al acestor reforme, impactul lor nu a fost evaluat corespunzator iar procesul legislativ a fost discutabil”, considera GRECO.
GRECO solicita Romaniei sa renunte la ideea crearii unei sectii speciale pentru anchetarea infractiunilor din sistemul judiciar.
Documentul ia act de procesul de revocare din functie a sefei DNA Laura Codruta Kovesi, initiat in luna februarie si reinnoieste apelul la garantii suplimentare in ceea ce priveste numirea si revocarea procurorilor sefi de catre executiv.
GRECO este in egala masura critic cu privire la amendamente propuse la legislatia penala considerand …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related