Ministrul Muncii explica modul in care se va aplica impozitul pe venitul global pe gospodarie. Persoanele cu venituri lunare sub 2.000 de lei nu vor fi impozitate

Ministrul Muncii, Lia Vasilescu, a dat oferit, joi seara, detalii despre impozitul pe venitul global pe gospodarie. Astfel, veniturile lunare mai mici de 2.000 lei pentru salariati, pensionari sau cei cu activitati independente nu vor fi impozitate. Pe de alta parte, sumele care depasesc 2.000 lei vor fi impozitate cu 10%, potrivit Mediafax.
Potrivit ministrului Muncii, impozitul pe venitul global pe gospodarie este o declaratie de venit global ce se va completa in numele membrilor unei gospodarii, prin urmare nu este un impozit/taxa noua, ci un mod de calcul nou. Aceasta declaratie va fi completata de un consultant fiscal la care este arondata gospodaria respectiva, modelul fiind aplicat in Statele Unite, Franta, Belgia si in alte tari.
O gospodarie poate fi reprezentata, in conceptia ministrului Muncii, de o familie compusa din doi soti si copiii lor, o familie compusa din doi soti si copiii lor, dar si bunicii, o familie compusa din soti, frati, copii si bunici care locuiesc in aceeasi casa si au un patrimoniu comun, un singur adult care traieste din venituri proprii, doi parteneri, necasatoriti, care decid sa aiba un patrimoniu comun, o manastire (cei care locuiesc in manastire si impart acelasi patrimoniu). Nu este insa obligatoriu ca toti membrii gospodariei sa locuiasca permanent in locuinta comuna, iar intr-o locuinta pot coexista doua sau mai multe gospodarii.
Veniturile in noul model se vor impozita raportat la un prag de 2.000 lei. Astfel, pentru toate veniturile lunare mai mici de 2.000 lei pentru salariati, pensionari sau cei cu activitati independente, impozitul va fi 0%. Pentru diferenta care depaseste 2.000 lei/luna, pentru salariati, pensionari sau cei cu activitati independente, impozitul va fi de 10%.
“De ce este nevoie de introducerea IVG? In functie de nivelul veniturilor unei gospodarii, Guvernul va acorda diverse deduceri fiscale din baza de impozitare. Altfel spus, din suma supusa impozitarii se vor scadea diverse cheltuieli deductibile, pentru cresterea copiilor, abonamentele medicale din privat, cheltuieli pentru studiile copiilor, cheltuieli pentru renovarea locuintei etc. Pe de o parte, multe dintre cheltuieli nu pot fi calculate individual. De aceea e nevoie de un calcul pe gospodarie. Pe de alta parte, e nevoie ca deducerile fiscale sa se adreseze in special persoanelor cu venituri mici reale. Intr-o familie in care unul dintre soti are salariul minim pe economie, iar celalalt are un salariu de peste 10.000 lei, nu se justifica acelasi nivel de deduceri ca in cazul unei familii in care ambii soti au salariul minim pe economie. De asemenea, nu e echitabil ca un salariat care are salariul minim pe economie, dar si venituri suplimentare semnificative din chirii sau dividende sa primeasca aceleasi deduceri fiscale ca un salariat cu salariul minim, dar fara niciun alt venit”, arata ministrul Muncii, pe Facebook.
In ceea ce priveste deducerile si alocarile care se vor acorda in baza IVG, Lia Olguta Vasilescu enumera alocarile acordate familiilor cu copii, adica familiile vor fi incurajate sa aiba cat mai multi copii. Aceste alocari se vor acorda doar in cazul in care numarul total al absentelor copiilor de la scoala nu depaseste 10% din totalul orelor de curs.Astfel, vor fi alocati 1.600 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri sub 5.000 lei/luna, 1.200 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri intre 5.000 lei si 10.000 lei/luna.?
La capitolul “alte cheltuieli deductibile”, ministrul Muncii precizeaza abonamentele medicale din sistemul privat, taxele de scolarizare pentru copii, cheltuieli pentru renovare, reabilitare termica, constructie locuinte (incurajarea si mai ales fiscalizarea pietei constructiilor), asigurarile de bunuri sau de viata, cheltuielile cu hrana si cu imbracamintea. In general, in limita unor plafoane ce vor fi definite in lege, vor exista deduceri pentru toate tipurile de cheltuieli care vor fi efectuate pe teritoriul Romaniei.
“De exemplu, o familie cu 2 copii va beneficia in cursul unui an de deduceri si reduceri in valoare de circa 60.000 lei. Cum se vor calcula deducerile? Din veniturile unei gospodarii se scad contributiile sociale aferente salariilor, iar restul vor intra intr-un cos comun, care va reprezenta baza de impozitare, la care se va calcula impozitul anual. Din aceasta baza de impozitare vor fi scazute deducerile acordate, conform legii, pentru fiecare categorie de cheltuieli. Pe suma ramasa, daca aceasta e mai mica de 2.000 lei/luna pentru un salariat (respectiv 24.000 lei/an) nu se aplica impozit. Daca e mai mai mare, se aplica un impozit de 10% pentru diferenta care depaseste plafonul de 2.000 lei/luna (respectiv 24.000 lei/an). In veniturile unei gospodarii, in afara de veniturile din salarii, pot intra in cosul comun si alte cheltuieli, precum: venituri din chirii, venituri din dobanzi, arende, diverse tranzactii de vanzare-cumparare etc”, potrivit ministrului Muncii.
Lia Olguta Vasilescu precizeaza ca nu intra in cosul comun anumite tipuri de venituri, care sunt scutite total de impozit, respectiv veniturile din agricultura de subzistenta care in legislatia actuala sunt scutite de impozit (ex. terenurile agricole pana la 2 ha etc.), salariile medicilor, IT-istilor si cercetarilor, veniturile din dividende sau cele obtinute de pe piata de capital.
Pentru a beneficia insa de deduceri, gospodaria va trebui sa prezinte dovada cheltuielilor (bonuri fiscale, chitante, dovezi privind tranzactii bancare, facturi etc.), membrii gospodariei nefiind obligati sa pastreze toate bonurile sau facturile, daca nu sunt interesati sa isi deduca diversele cheltuieli.
Impozitul pe venitul global calculat pe gospodarie se va plati o singura data pe an, pe baza declaratiei fiscale depusa in luna mai a anului urmator, iar contribuabilii vor putea opta si pentru plata anticipata (de exemplu in fiecare luna, cum este in prezent). Plata anuala a IVG permite ca din suma datorata sa se scada treptat deducerile pentru cheltuielile realizate de gospodarie in cursul anului. In multe cazuri, suma deducerilor va fi mai mare decat valoarea impozitelor, caz in care gospodarie nu va mai plati nicio suma catre stat, transmite ministrul Muncii. Familiile cu copiii aflate in aceasta situatie vor primi in plus de la stat alocarea prevazuta in functie de numarul de copii.
Termenele pentru introducerea noului model sunt 1 ianuarie 2018 – cand se aplica sistemul de deduceri si noile impozite, 1 decembrie 2018 – atunci cand sunt selectati si pregatiti consultantii fiscali si se va face arondarea gospodariilor pentru fiecare dintre acestia, 1 mai 2019 – cand se depune pentru prima oara declaratia anuala de venit global pe gospodarie (luandu-se in calcul noul mode de impozitare si deducerile care intra in vigoare de la 1 ianuarie 2018).
“Cine sunt consultantii fiscali si care e rolul lor? Consultantul fiscal va fi o persoana de specialitate care va gestiona toate problemele fiscale ale unei gospodarii. Va fi un fel de “Medic fiscal de familie” (la fel cum medicul de familie se ocupa de problemele de sanatate, consultantul fiscal se va ocupa de problemele fiscale). Principalele sale atributii vor fi: Completarea declaratiei anuale de venit pe gospodarie, in numele membrilor gospodariei. Depunerea declaratiei anual de venit global. Efectuarea platilor tuturor obligatiilor fiscale ale membrilor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *