Mircea Diaconu si-a dat demisia din Senat. „Mai mult decat atat nu am putut face. Totul e de un absurd kafkian absolut”

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

de Departamentul Politic Publicat la: 05.12.2012 12:13 Ultima actualizare: 05.12.2012 14:40

GIGI CIUNCANU / MEDIAFAX FOTO
Mircea Diaconu si-a inaintat, marti, demisia din Senat, informeaza Directia de presa a Senatului. Mai mult, Diaconu a declarat, pentru Mediafax, ca gestul sau de a-si da demisia din Senat a venit pentru a rezolva blocajul de la nivelul acestui for in cazul revocarii mandatului sau, dar a admis faptul ca aceasta problema „va ramane tot ca in tren” pana la o noua sedinta de plen.
Ulterior, Diaconu a justificat gestul sau prin faptul ca la nivelul Senatului se ajunsese la un blocaj si o „incurcatura procedurala”.

„Ca sa se poata iesi din blocaj, pentru ca neexistand proceduri – e un caz fara precedent, legislatia se bate cap in cap si institutiile s-au blocat pur si simplu – ca sa se iasa procedural din incurcatura, din blocajul acesta, mi-am oferit demisia catre presedintele Senatului, ceea ce iarasi este neprocedural, pentru ca demisia se ofera plenului. Dar nemaiexistand procedura si plenul nemaiintrunindu-se, mi-am oferit-o presedintelui Senatului, ca sa se poata iesi din blocaj”, a explicat Diaconu.
In momentul in care lui Diaconu i s-a spus ca oricum demisia sa va trebui anuntata in plenul Senatului pentru a putea fi publicata in Monitorul Oficial, el a replicat ca acest lucru demonstreaza ca „totul e de un absurd kafkian absolut”.
„Mai mult decat atat nu am putut face, mai departe va ramane tot ca in tren. Poate totusi cu ocazia asta se face ordine putin in legislatie, in proceduri, in bune sau rele intentii si in principii, poate se umbla totusi un pic pe la texte”, a mai spus Diaconu.
In comunicatul de presa in care a fost anuntata demisia senatorului PNL se mai mentioneaza ca, marti, Biroul Permanent al Senatului a hotarat convocarea unei sedinte de plen pentru a se lua act de decizia Curtii Constitutionale cu privire la incetarea calitatii de senator a lui Mircea Diaconu si pentru a se declara vacant postul de senator.
Senatul a luat act, marti, de incetarea mandatului senatorului PNL Mircea Diaconu, in lipsa cvorumului de lucru, la sedinta participand aproximativ douazeci de parlamentari.
La inceputul sedintei, presedintele Senatului, Crin Antonescu (PNL), a invocat decizia 972/2012 a Curtii Constitutionale, referitoare la sesizarea formulata de presedintele CSM privind existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatea judecatoreasca, reprezentata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de o parte, si autoritatea legiuitoare, reprezentata de Senat, pe de alta parte.
„Suntem astazi in fata formalitatii de a inchide acest conflict printr-o hotarare a Senatului”, a precizat Antonescu.
Liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu, a declarat, marti, ca, in lipsa cvorumului la sedinta de plen a Senatului, nu s-a putut declara vacant mandatul senatorului Mircea Diaconu, fapt pentru care acest lucru nu poate fi publicat in Monitorul Oficial si, in consecinta, „nu exista”.
„Noi trebuia pur formal sa ne intalnim si sa declaram postul vacant, ceea ce nu s-a facut, fiindca nu era cvorum si cei prezenti au luat act de faptul ca a incetat acest mandat, deci procedura nefiind completa… (…) Nu s-a dat nicio hotarare, doar s-a luat act, deci nu s-a tinut sedinta practic. S-a facut ceea ce se putea face, s-a spus celor de fata, in lipsa de cvorum, ca mandatul domnului Diaconu a incetat si noi am luat act de asta. Ce puteam face? (…) Daca nu e in Monitorul Oficial, nu exista”, a …

spot_img