Mircea Dumitru, ministrul Educatiei, despre plagiat: Ghilimelele nu au fost inventate dupa anul 2001 sau 2003

Prevederile controversate din ordonanta de urgenta privind doctoratele aduc in discutie credibilitatea universitatilor romanesti, iar autonomia universitara ar fi grav stirbita daca acestea nu isi asuma raspunderea pentru ceea ce fac, a declarat, in exclusivitate pentru Mediafax, ministrul Educatiei Mircea Dumitru.?In plus, scoaterea Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) din schema analizei scolilor doctorale si inlocuirea acestuia cu Consiliul National al Rectorilor nu are niciun sens, intrucat specialistii sunt la CNATDCU, a mai spus ministrul.
In ceea ce priveste ultimul amendament adus de deputatii din Comisia de Invatamant Ordonantei de Urgenta (OUG 4/2016), care prevede ca doctoratele aflate in lucru la CNATDCU ar trebui evaluate “in conformitate cu legislatia in vigoare la data sustinerii respectivelor teze de doctorat”, ministrul Educatiei spune ca ghilimelele nu s-au inventat dupa ce si-au sustinut tezele de doctorat Victor Ponta, Gabriel Oprea si Petre Toba,?amendamentul fiind unul vag.
“Am spus-o si o repet, ghilimelele nu au fost inventate dupa anul 2001 sau 2003, adica ideea ca esti obligat sa mentionezi sursele, sa-i citezi pe cei pe care-i folosesti, atunci cand reproduci fragmente din lucrarile lor. Este o idee care nu a fost inventata in Romania dupa ce si-au sustinut doctoratele domnul Ponta, domnul Oprea, domnul Toba. Daca nu vrem sa vedem lucrurile astea, inseamna ca ne mintim unii pe altii. In primul rand, este un amendament foarte vag, nu spune nimic clar si concret, poate fi interpretat in toate felurile posibile. Ce inseamna potrivit legilor de atunci? Trebuie sa stim foarte clar la ce anume se refera legiuitorul cand spune “potrivit legilor de atunci”. Sunt zeci si sute …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *