Misiunea de observare a UE in Afganistan: Exista “risc” pentru “transparenta” alegerilor

Misiunea de observare a UE in Afganistan a denuntat suspendarea de catre autoritatile afgane a serviciului SMS in timpul alegerilor, sambata, o actiune care submineaza, in opinia sa, controlarea scrutinului de catre observatori si constituie un “risc” pentru “transparenta” acestuia.
In opinia sefului misiunii UE Thijs Berman, aceasta masura are consecinte directe asupra activitatii a zeci de mii de observatori afgani insarcinati sa vegheze la buna desfasurare a desfasurarii procesului electoral.
“Ceea ce ma ingrijoreaza in prezent este ca serviciile SMS au fost inchise. Ma ingrijoreaza enorm, deoarece observatorii, din sectiile de votare din regiuni, orase, nu pot sa comunice intre ei cu usurinta despre ceea ce se intampla”, a declarat el pentru AFP, conform Mediafax.
“Este un risc pentru securitatea lor, este totodata un risc pentru transparenta scrutinului. Este un fapt notabil in aceasta zi de scrutin”, a subliniat el.
Berman si-a exprimat aceasta ingrijorare intr-o scrisoare adresata atat Comisiei pentru Plangeri si Recursuri (ECC), cat si Fortei NATO in Afganistan (ISAF) si emisarului special ONU in tara. In opinia sa, suspendarea serviciului SMS ar putea sa aiba “consecinte foarte negative (…) asupra calitatii si credibilitatii alegerilor”.
Contactata de catre AFP, Autoritatea afgana pentru reglementarea telecomunicatiilor a declarat ca a aplicat aceasta masura la solicitarea ECC, care a sesizat-o dupa ce a “primit informatii potrivit carora un milion de SMS-uri in favoarea unui candidat au fost trimise alegatorilor”.
Retinuta in declaratii despre acest subiect, ECC nu a confirmat aceste declaratii, dand asigurari, din contra, intr-un comunicat, ca a solicitat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *