Mizele din arhiva SIPA. Trecutul procurorului Ponta ar putea fi desecretizat

SIPA a atins apogeul puterii intre 2001 si 2004, cand, sub conducerea ofiterului de securitate Marian Ureche si coordonarea ministrului Justitiei Rodica Stanoiu, ea insasi colaborator al Securitatii, ar fi colectat informatii despre viata privata a magistratilor.?
In 2014, fostul ministru al Justitiei Monica Macovei, cea care in 2006 a desfiintat SIPA, a aratat ca in arhiva ar putea exista si informatii legate de politicieni.?
Documente despre trecutul lui Ponta
Macovei a sustinut ca aici s-ar putea gasi documente care sa probeze ca fostul premier Victor Ponta a fost ofiter acoperit al SIE. “Dovada ca Ponta a fost ofiter acoperit? Poate cauta cineva si prin arhiva SIPA. Daca vrem dovada ca Ponta a fost ofiter acoperit, sugerez sa cautam si in arhiva SIPA. Ca ministru al Justitiei, am desfiintat SIPA pentru ca cercetarile arhivei au aratat ca SIPA, prin agentii sai, urmarea judecatori, procurori sau avocati.
Notele informative contineau nu doar date despre activitatea profesionala, ci si despre viata privata a magistratilor. Astfel de informatii, de care colaboratoarea Securitatii, Rodica Stanoiu, se folosea, probabil, pentru a santaja magistrati, erau obtinute, evident, si din interiorul magistraturii, de judecatori sau procurori ofiteri acoperiti. Ponta a ajuns la Parchetul General exact in perioada cand era ofiter acoperit, desi nu indeplinea conditiile legale, deci prin eludarea legii, printr-un ordin de ministru al Rodicai Stanoiu, colaboratoare a Securitatii”, a scris Macovei.
Pana la ora inchiderii editiei, nici Ponta, nici Macovei nu au raspuns solicitarii a”Romaniei libere” de a comenta acest subiect.?
Predoiu dorea propriul serviciu secret
Desi niciodata nu au fost publicate documente din arhiva SIPA care sa probeze ca aceasta institutie urmarea magistrati si facea politie politica, au existat declaratii in acest sens ale unor persoane care au intrat in contact cu arhiva.
“Fondatorul SoJust Danilet (care a facut parte din echipa lui Macovei) a spus consilierilor politici ca SIPA era in esenta serviciul propriu de informatii al Ministerului de Justitie, care avea scopul de a spiona vietile private ale judecatorilor, procurorilor, oficialilor din instante si chiar ale cetatenilor de rand. (a??) Danilet a divulgat ca desi dosarele de dinainte de 2001 au fost distruse, Ministerul de Justitie a pastrat dosarele din 2001-2005, in doua incaperi mici accesibile ministrului de Justitie. El le-a vazut dosarele, care contineau detalii …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *