Monica Macovei a castigat 13.366 euro dintr-un proces contra Romaniei la CEDO

Monica Macovei a castigat 13.366 euro dintr-un proces contra Romaniei la CEDO

Este primul caz in care o persoana de etnie roma este despagubita international pentru rele tratamente din partea politiei romane. Macovei a fost primul aparator al lui Belmondo Cobzaru, batut in urma cu 10 ani in sediul politiei din Mangalia.

Dumitru Cobzaru, cetatean roman de etnie roma, a castigat, ieri, procesul intentat statului la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), pentru ca nu i s-a facut dreptate in tara, dupa ce a fost batut de politisti, in urma cu 10 ani. Pe 4 iulie 1997, dl. Cobzaru s-a ales cu un traumatism craniocerebral, care a necesitat doua saptamani de ingrijiri medicale, dupa o vizita la Politia Mangalia. Marturia verisoarei sale, care l-a insotit la politie si a vazut echimozele pe care le avea dupa ce a iesit de acolo, nu a fost luata in considerare de procurorii catre care Cobzaru a facut plangere.

In rezolutia de neincepere a urmaririi penale, Parchetul militar Constanta a scris ca ?atat reclamantul, cat si tatal sau sunt cunoscuti de mult timp ca elemente antisociale, fiind predispusi la acte de violenta si de sustrageri si se afla mereu in conflict cu coetnicii lor din municipiul Mangalia?. Nici atacarea rezolutiei nu a dat roade, prim-procurorul Parchetului militar Constanta concluzionand ca nu exista probe care sa-i incrimineze pe politisti.

CEDO a stabilit ca politistii s-au facut vinovati de aplicarea de tratamente inumane reclamantului, iar autoritatile nationale nu au anchetat cazul impartial si aprofundat, incalcandu-se astfel articolele 3 si 13 ale Conventiei europeane a drepturilor omului. De asemenea, CEDO a constatat ca reclamantul a fost victima a discriminarii, incalcandu-se astfel articolul 14 al Conventiei.

Pentru aceste motive, Curtea de la Strasbourg obliga statul roman ca, in termen de 3 luni, sa-i achite lui Dumitru Cobzaru 8.000 de euro despagubiri morale, plus 14.271 de euro cheltuieli de judecata. Grosul acestei sume (13.366 euro) ii revine d-nei Monica Macovei, primul avocat al d-lui Cobzaru. Domnia sa nu a putut fi contactata.Din restul cheltuielilor de judecata, 605 euro vor primi Centrul european pentru drepturile romilor, iar 300 de euro Comitetul Helsinki.

Intr-un comunicat, APADOR-CH semnaleaza ca ?este primul caz in care Curtea europeana detaliaza obligatiile autoritatilor statului atunci cand investigheaza acuzatii de tratamente inumane impotriva unor membri ai etniei rome, in contextul discriminarii recunoscute a acesteia. In plus, este pentru prima data cand Curtea europeana se pronunta asupra incalcarii dreptului la recurs efectiv in situatia in care plangerea unei persoane privind abuzuri este solutionata prin neinceperea urmaririi penale?.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *