Motiune de cenzura: Calcule parlamentare indica sanse minime de reusita pentru Opozitie. Reactia Vioricai Dancila

UPDATE: Premierul Viorica Dancila spune ca nu are “nicio emotie” in ceea ce priveste motiunea de cenzura anuntata de PNL, avand incredere in colegii sai parlamentari.

“Nu am nicio emotie, cred in colegii parlamentari, cred in votul romanilor si cred ca atunci cand vorbim despre democratie trebuie sa avem in vedere in primul rand votul romanilor, care au votat o coalitie de guvernare, care au desemnat un guvern care trebuie sa puna in aplicare programul de guvernare. Nu am emotii”, a spus Dancila, intrebata daca are emotii privind motiunea de cenzura anuntata de PNL.
Intrebata despre parlamentarii care au plecat din PSD la partidul fondat de Victor Ponta, Dancila a raspuns: “Nu vreau sa vorbesc despre plecarile din PSD, o sa-i judece romanii, nu vreau sa ii judec eu”.

Trecerea a cinci deputati PSD in formatiunea lui Victor Ponta, Pro Romania, a dus la pierderea majoritatii parlamentare de catre PSD si ALDE in Camera Deputatilor. Migratia catre Pro Romania a dat o speranta Opozitiei, care anuntase depunerea unei motiuni de cenzura pentru a demite Executivul condus de Viorica Dancila. Social-democratii si ALDE mai aveau doar 164 de deputati, in conditiile in care, pentru a avea majoritatea in Camera Deputatilor, aveau nevoie de 165 de voturi.
Trecerea lui Valeriu Steriu de la PMP la social-democrati a refacut, insa, majoritatea parlamentara si in Camera Deputatilor a PSD si ALDE. Astfel, cele doua partide au, in prezent, 165 de deputati, adica exact 50% +1. Lor li s-ar putea adauga, in cazul unei motiuni de cenzura, cei 17 deputati care apartin minoritatilor nationale, dar si cei 21 de deputati UDMR, astfel incat numarul de voturi impotriva s-ar putea ridica la peste 200, din totalul de 329.
La Senat, PSD si ALDE dispun in continuare de o majoritate confortabila. Dupa trecerea celor doi senatori PMP la PSD, din totalul de 136 de senatori, 79 apartin PSD-ALDE. Lor li s-ar putea adauga si cei noua senatori UDMR.
PNL are 29 de senatori, inclusiv Daniel Zamfir, USR-13, iar PMP mai are doar sase senatori.
Presedintele PNL, Ludovic Orban, a comentat migratia alesilor PMP si inscrierea acestora in PSD, precizand ca actiunea l-a lasat a”cu un gust amar”.
a”Parca este un mercato. A crescut febra. Am ramas cu un gust amar sa vad ca parlamentari ai lui Basescu, parca fac tot ce pot sa salveze Guvernul Dragnea-Dancila, dar nu ne descurajeaza si noi vom continua. Evident, am inceput inca de saptamana trecuta discutii formale si informale. Aceste discutii vor continua si in aceasta saptamana. De asemenea, am mandatat nu numai echipa de negociere, dar fiecare parlamentar al PNL sa poarte discutii cu parlamentari care se afla in majoritatea guvernamentala cu obiectivul de a-i determina sa voteze motiunea de cenzura. Avem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *