Motivarea arestarii fostului baron de Constanta: Nicusor Constantinescu a sfidat organele judiciare
Tribunalul Bucuresti arata, in motivarea deciziei de confirmare a mandatului de arestare emis pe numele lui Nicusor Constantinescu, ca presedintele suspendat al CJ Constanta nu a facut altceva decat sa sfideze constant organele judiciare si sa incalce cu rea-credinta obligatiile impuse de lege, conform Mediafax.
Citeste si: Deputatul PSD Ioan Adam si deputatul PNL Mircea Rosca, arestati pentru 30 de zile. Ion Dinita, cercetat sub control judiciar
“Reaua-credinta de care a dat dovada inculpatul in incalcarea obligatiilor impuse in sarcina sa reiese, fara indoiala, din atitudinea acestuia, inculpatul nefacand nimic altceva decat sa sfideze constant organele judiciare, intelegand sa incalce in mod flagrant obligatiile impuse in sarcina sa, fara nicio justificare”, arata judecatorul de la Tribunalul Bucuresti in motivarea deciziei.
In documentul citat se mai arata ca probele stranse la dosare ofera motive suficiente pentru a considera drept plauzibil riscul ca Nicusor Constantinescu sa fuga sau sa impiedice administrarea justitiei, risc ce reiese din modul in care s-a purtat.
“Modalitatea de comitere a presupuselor infractiuni pentru care este cercetat inculpatul, dar si conduita sa procesuala denota o anumita inclinatie a inculpatului spre ignorarea normelor de drept”, subliniaza magistratul.
Citeste si: Ce spera Nicusor Constantinescu in epoca post-Basescu
Referitor la starea de sanatate a inculpatului, “fara a nega gravitatea bolii de care sufera inculpatul, aspect atestat de inscrisuri medicale”, instanta arata ca este evident faptul ca “aceasta nu a constituit un impediment in adoptarea de catre Constantinescu a unei conduite de sustragere de la judecata.
Tribunalul Bucuresti a confirmat, in 6 noiembrie, mandatul de arestare emis pe numele lui Nicusor Constantinescu, el fiind dus in arest.
Nicusor Constantinescu, care revenise in aceeasi zi in tara, a fost dus de la Aeroportul Henri Coanda la Tribunalul Bucuresti, unde un judecator de drepturi si libertati a decis confirmarea mandatului de arestare emis pe numele acestuia in iulie.
Citeste si: Nicusor Constantinescu, trimis in judecata in al treilea dosar, privind plati ilegale
Presedintele suspendat al Consiliului Judetean (CJ) Constanta a revenit in tara cu o cursa de la Istanbul, fiind preluat imediat de politisti.
Nicusor Constantinescu a fost retinut, in 4 noiembrie, de autoritatile din Turcia, dupa ce Ministerul Justitiei a transmis documentelor necesare pentru aducerea lui in tara, pentru a fi arestat preventiv in dosarele in care este judecat.
Presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta ar fi stat in Turcia mai bine de o saptamana. Inainte de a ajunge in Turcia, Nicusor Constantinescu s-a aflat in SUA. Cererea de extradare a lui Nicusor Constantinescu, formulata ca urmare a deciziei de arestare a acestuia, a fost insa respinsa de autoritatile din Statele Unite ale Americii, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
Citeste si: ICCJ a transmis ministrului Justitiei referatul DNA de arestare a deputatului Mircea Rosca
Nicusor Constantinescu a trimis, la inceputul lunii septembrie, un memoriu procurorului general al SUA, Eric Holder Jr., in care sustinea ca justitia romana este controlata de DNA si cerea respingerea oricarei cereri de arestare ce va ajunge in SUA pe numele sau, potrivit unui document obtinut in exclusivitate de MEDIAFAX.
“Acest memoriu pe care vi-l transmit (cred ca este primul pe care il primiti din Romania) este menit a va clarifica cu probe asupra faptului ca in aceasta cauza sistemul judiciar din Romania in ansamblul sau este imperfect; jusititia prin institutiile sale nu garanteaza realizarea unui proces echitabil, transparent, independent si impartial incalcandu-se in mod real prezumtia de nevinovatie a clientului meu”, a aratat avocatul Catalin Dancu, in preambulul documentului citat.
Tribunalul Bucuresti a dispus, in 23 iulie, arestarea lui Constantinescu, urmare a propunerii facute de DNA dupa mediatizarea unor imagini in care acesta fumeaza la terasa unui restaurant din New York. Decizia a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti.
Citeste si: Senatorul Sebastian Grapa, audiat la DNA Brasov, in dosarul lui Cancescu
Solutia a fost mentinuta in 7 august de Curtea de Apel Bucuresti, care a aratat, in motivarea deciziei, ca apararea lui Constantinescu nu s-a bazat pe inscrisuri medicale credibile care sa arate ca “inculpatul se afla internat in stare grava intr-un spital din New York”, la momentul cererii Directiei Nationale Anticoruptie.
In 29 august, tot Curtea de Apel Bucuresti a admis o contestatia …