Motivarea, in cazul eliberarii lui Dan Voiculescu: Legea nu prevede obligatia recuperarii prejudiciului. ANAF a recuperat doar 39 de milioane de lei din suma totala de 60 de milioane

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Tribunalul Bucuresti a motivat decizia de a-l elibera conditionat pe Dan Voiculescu, precizand Legea penala nu prevede obligativitatea ca prejudiciul sa fie recuperat, iar fostul om de afaceri a avut o conduita buna in perioada detentiei, informeaza Mediafax.
Tribunalul Municipiului Bucuresti (TMB) a facut publica motivarea deciziei de liberare conditionata a lui Dan Voiculescu. In cadrul documentului se precizeaza ca liberarea conditionata nu este o ocazie de rejudecare a cauzei, motiv pentru care nu pot fi modificate fractiile prevazute de lege, iar cererea lui Voiculescu nu putea fi refuzata pentru ca „partea din pedeapsa executata efectiv ar fi prea mica, desi limita impusa de lege este respectata”.
„Acoperirea prejudiciului – dispozitii cuprinse in articolul 59 si urmatorul cod penal 1969 – lege penala mai favorabila – nu cuprind mentiuni privitor la o astfel de obligatie, analiza lor insemnand o combinare a dispozitiilor de drept substantial succedate in timp si deci incalcarea principiului aplicarii legii penale mai favorabile”, precizeaza judecatoarea Iosefina Parvu, care a stabilit ca Dan Voiculescu poate iesi din inchisoare.

?
?
Magistratul a tinut cont si de conduita fostului parlamentar in penitenciar, prin prisma activitatilor educative, culturale si de consiliere psihologica la care acesta a participat, recompensele si creditele primite in detentie, lipsa sanctiunilor disciplinare, dar si de instruirea scolara a sa si de lipsa antecedentelor penale.
„Pana la data de 24 aprilie 2017 petentul a executat un total de 1.408 zile din care: 387 zile executate pe baza muncii prestate si/sau a instruirii scolare si formarii profesionale din cele 3.653 zile (10 ani) pe care le avea de executat. Creditele primite ca urmare a programelor educationale – petentul condamnat a participat la?opt programe respectiv activitati sportive (pentru care nu se acorda credite) si la 48 programe activitati educationale pentru care a primit credite pentru a demonstra indreptarea comportamentului”, mai pecizeaza Tribunalul Bucuresti in motivare.
„Cu privire la critica modalitatii in care petentului i-au fost considerate drept executate un numar de 387 zile, argumentarea procurorului consta in `lipsa calitatii stiintifice a lucrarilor publicate, dar si redactarea lor intr-o maniera care prezinta mai multe aspecte comune cu inselaciunea decat cu activitatea stiintifica`(…), judecatorul cauzei va retine ca (…) procesele-verbale ale comisiei de liberare conditionata prin care i s-au acordat petentului zile castig, acte administrative individuale, se bucura de prezumtie de legalitate. Or, atata timp cat acestea nu au fost desfiintate,- a retinut instanta fondului – in conditiile Legii contenciosului administrativ, instanta nu poate sa nu le …

spot_imgspot_img