Motivatia ICCJ in dosarul “Caltabosul”: Desi n-a fost vazut un plic cu bani, nu …

ICCJ noteaza, in motivarea deciziei definitive de mentinere a condamnarilor din dosarul “Caltabosul”, ca desi nu a fost vazut pe inregistrare un plic cu bani, nu inseamna ca Decebal Traian Remes nu l-a primit, date fiind “masurile de precautie” luate de acesta si de Ioan Avram Muresan, relateaza Mediafax.
“Chiar daca in inregistrarea audio-video din 23 septembrie 2007, realizata la terasa Restaurantului “Rouge Toujours” nu se vizualizeaza plicul cu bani in materialitatea sa, aceasta nu inseamna ca inculpatul Remes Decebal Traian nu l-a primit, avand in vedere comportamentul specific al persoanelor care savarsesc astfel de infractiuni, masurile de precautie pe care si le iau inculpatii, prudenta manifestata de inculpatul Muresan loan la intalnirea cu Remes Decebal Traian, aspect ce rezulta din discutia purtata de acestia in momentul in care s-au intalnit si ulterior”, se arata in documentul citat.
Potrivit motivarii completului de trei judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), instanta a tinut cont de cuantumul sumei de bani ce a facut obiectul infractiunii de trafic de influenta, atitudinea procesuala “nesincera” a celor doi, dar si de imprejurarea ca acestia nu sunt cunoscuti cu antecedente penale.
Astfel, judecatorii au decis sa mentina decizia instantei inferioare, aplicand celor doi inculpati pedepse orientate spre minimul special prevazut de lege, cu executare in regim de detentie.
Conform documentului citat, din examinarea probelor stranse in cursul urmaririi penale, rezulta faptul ca Ioan Avram Muresan l-a ajutat pe Gheorghe Ciorba sa ii trimita lui Decebal Traian Remes 15.000 de euro, pentru a-l determina sa atribuie mai multe licitatii unei firme.
“In acest sens, a stabilit o intalnire cu inculpatul Remes Decebal Traian la data de 20 septembrie 2007, comunicandu-i telefonic acestuia din urma ca “aveam o treaba de rez…sa-ti spun ceva pe viata si pe moarte…” si ca are o “chestie cu acesta pe marti, miercuri”. Dat fiind ca inculpatul Remes Decebal Traian i-a comunicat ca “numai sambata, duminica” poate fi gasit, inculpatul Muresan Ioan s-a prezentat la data de 22 septembrie 2007, intr-o zi de sambata, la domiciliul inculpatului Ciorba Gheorghe, din Baia Mare, comuna Firiza, pentru a-l ajuta pe acesta sa pregateasca plicul cu bani care urma sa fie remis inculpatului Remes Traian”, se arata in motivare.
Magistratii mai spun ca, in decizia de mentinere a condamnarilor, s-a tinut cont de faptul ca Ioan Avram Muresan a fost condamnat definitiv la sapte ani de inchisoare, tot pentru coruptie.
Pe de alta parte, explica judecatorii, “prima instanta a tinut cont de starea de sanatate a acestuia, in sensul ca sufera de mai multe afectiuni atestate de actele medicale depuse in dosar. Totodata, a fost avut in vedere profilul moral si de personalitate pozitiv al inculpatului Remes Decebal Traian, si anume lipsa antecedentelor penale, conduita sa in societate, cariera de ministru si varsta acestuia”.
Completul de cinci judecator al instantei supreme a decis definitiv, in 25 februarie, condamnarea lui Decebal Traian Remes si Ioan Avram Muresan la trei ani de inchisoare cu executare in dosarul “Caltabosul”.
Instanta a mentinut astfel condamnarea lui Decebal Traian Remnes si Ioan Avram Muresan la cate trei ani de inchisoare cu executare dispusa in 14 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *