MOTIVUL NEASTEPTAT pentru care ar putea scadea pretul la benzina si motorina

Taxa pe combustibil, in valoare de 7 eurocenti/litru, a intrat in vigoare, marti, si a condus la o crestere accelerata a preturilor inca din prima zi.
Mai exact, daca la finalul anului trecut un litru de benzina costa cam 5,8 lei, la 1 aprilie pretul a urcat pana la 6,2-6,3 lei/litru, iar in unele statii a ajuns si la 7 lei/litru.
Astfel, Romania a urcat 10 locuri in topul tarilor cu cea mai scumpa benzina din UE si pana pe locul 11 in cazul motorinei.
Cat s-ar putea ieftini carburantii
Insa exista semnale ca situatia s-ar putea redresa. Petrom a anuntat ca reduce pretul benzinei cu 5 bani pe litru si pe cel al motorinei cu 7 bani pe litru, incepand de vineri, de la ora 0,00.
Iar in scurt timp, si celelalte companii petroliere – cum ar fi Rompetrol, Lukoil, MOL si Agip – ar putea lua o decizie similara, a sustinut analistul Ionel Blanculescu, consultant economic al premierului Victor Ponta, pentru Ziare.com.
Motivul? Cotatia motorinei va continua sa scada, astfel ca va trage in jos si pretul la pompa. Ionel Blanculescu a aratat ca acest indicator s-a redus in ultimele 5 trimestre cu 22,3%, de la 1.023 dolari pana la 838 dolari pe tona, iar tendinta se va pastra din trei motive.
In primul rand, situatia din Rusia si Ucraina. “Aceasta noua stare de criza, care a cuprins o zona mare din lume, va determina suspendarea si blocarea anumitor proiecte de investitii care consuma o foarte mare cantitate de motorina”, a opinat Ionel Blanculescu.
Pe de alta parte, el aminteste ca lumea asteapta ca in cateva saptamani sa existe o ridicare partiala a embargo-ului pentru Iran (decizia face parte din strategia Occidentului de a reduce dependenta de resursele rusesti), ceea ce inseamna o crestere a ofertei, care va duce la scaderea cotatiei motorinei.
In plus, americanii au anuntat ca vor sprijini Europa pe piata produselor petroliere.
Cotatia motorinei este unul dintre factorii …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *