Desi abia ne obisnuim cu functionalitatile noului Firefox 3 sau facem cunostinta cu cele din Internet Explorer 8, functionalitatile acestora palesc in comparatie cu ideile pe care Mozilla le are in vedere pentru o noua generatie de browsere, cu capabilitati Web 3.0.
Mozilla Labs a anuntat o initiativa de colectare de idei pentru acest nou browser si invita pe toti cei interesati, designeri, programatori sau utilizatori, sa participe.
Pentru inceput, Mozilla prezinta si primele concepte pentru acest browser al viitorului, printre care se distinge conceptul de interfata web Aurora, realizat de Adaptive Path, o companie americana de consultanta si dezvoltare de produse.
Aurora, al carui prim clip de prezentare este inclus mai jos, propune o interfata fascinanta, in care browserul arata ca o interfata de desktop, in care obiectele, persoanele, paginile si orice alt content de pe internet sunt reprezentate ca obiecte intr-un spatiu tridimensional. Cand utilizatorii nu mai folosesc un obiect, acesta se pierde usor in a treia dimensiune, in spatele imaginii, icon-ul sau imaginea care il reprezinta facandu-se incet-incet mai mica.
Obiectele care contin date pot fi mutate cu usurinta intre aplicatii si browser, datele fiind mapate pe aplicatia respectiva si prezentate de catre aceasta cu usurinta. Spre exemplu, in clip, un astfel de obiect ce contine date meteo este mutat intr-o prezentare, datele fiind transpuse instantaneu intr-un grafic. La fel de usor pot fi mutate in interfata si tool-urile de comunicatie, spre exemplu o sesiune de IM sau chat video.
Browserul grupeaza obiectele in clustere pe diferite criterii, printre care si cele de tip semantic. In partea de jos se afla un dock cu diferitele obiecte, intre care se poate trece stanga-dreapta, in timp ce pe restul ecranului acestea sunt grupate cu obiectele similare.
Utilizatorul poate cauta cu usurinta intre aceste obiecte, si poate gasi pagini sau content mai vechi pe care il poate updata cu usurinta. De remarcat in clipul video si modul in care se poate muta cu usurinta o sesiune de browser de pe PC pe un device mobile (care arata ca un simplu card), dupa o simpla autentificare prin scanarea amprentei.
Aurora nu exista ca prototip, clipul fiind doar o animatie a ideilor acesteia. Adaptive Path admite ca majoritatea acestora ar fi „dificil sau aproape imposibil de implementat la ora actuala” dar crede ca acestea vor deveni realitate mai devreme sau mai tarziu in viitor.
Un alt concept este o noua modalitate de aranjare vizuala a bookmark-urilor si history-ului unui browser, cu thumb-uri ale paginilor respective aranjate in foldere si printre care se poate cauta si naviga cu usurinta.
In fine, cel de-al treilea concept este unul prezentat in luna iunie, al interfetei pentru un browser mobil, idei care ar putea sa fie incorporate deja la prima versiune de Firefox Mobile, asteptata pentru anul acesta.