MRU: Cererea de “protectorat” a lui Tokes nu intra in cadrul constitutional

de Ela Giurgea – Mediafax Publicat la: 27.07.2013 20:14 Ultima actualizare: 27.07.2013 20:15

Fostul premier Mihai Razvan Ungureanu spune ca cererea pe care Laslo Tokes i-a adresat-o premierului Ungariei, ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca “un sistem de cooperare nationala”, astfel incat sa ofere “protectorat” Transilvaniei, nu intra “evident” in cadrul constitutional
Presedintele Partidului Forta Civica, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat, sambata, la Festivalul “Sighisoara Medievala”, ca cererea de “protectorat” asupra Transilvaniei, adresata de europarlamentarul Laslo Tokes premierului ungar Viktor Orban, la Baile Tusnad, nu reprezinta “nicio noutate politica”, intrucat “o mai vehiculeaza si altii”.

El a subliniat ca ideea ca premierul ungar sa construiasca, impreuna cu Guvernul pe care il conduce, “un sistem de cooperare nationala”, astfel incat sa ofere “protectorat” Transilvaniei, “asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud”, nu are nicio legatura cu cadrul constitutional existent.
“Am mai auzit de chestiunea aceasta si nu e nicio noutate politica, nicio idee de moment. Si n-o vehiculeaza doar un singur om, o mai vehiculeaza si altii. Noi ramanem la ceea ce Constitutia Romaniei spune: este un stat national unitar, formulele de descentralizare trebuie sa functioneze bine peste tot si in asa fel incat comunitatile locale sa beneficieze de pe urma descentralizarii. Descentralizarea nu este un proces simplu, comporta timp, comporta resurse – nu poti face descentralizarea fara resurse – si in primul si in primul rand o buna aliniere la interesul national, la interesul comunitatilor locale, la interesul national. Iata deci si raspunsul meu. Multe idei, realitatea sta altundeva”, a spus Ungureanu.
Intrebat daca o cerere precum cea formulata de Laszlo Tokes intra in vreun cadru constitutional, fostul premier a raspuns: “Nu, evident ca nu, si aici practic si discutia se inchide”.
El a atatat ca nu stie daca “se poate realiza asa ceva”, intrucat “nu se pune problema”.
“Nu stiu daca se poate realiza asa ceva, nu se pune problema, pentru ca nu acesta este interesul nostru”, a spus Mihai Razvan Ungureanu.
Europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, sambata, la Baile Tusnad, ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca “un sistem de cooperare nationala”, astfel incat sa ofere “protectorat” Transilvaniei, “asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud”.
“Trebuie sa vedem ce pret platim pentru aceasta unitate (unitatea maghiarilor – n. r.). Il rugam pe premierul Viktor Orban si Guvernul condus de el sa construiasca un sistem de cooperare nationala, in asa fel incat sa oferiti protectorat Transilvaniei, cum a facut Austria cu Tirolul de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *