MS: Numarul de paturi pentru spitale va scadea cu peste 4.000, pana in 2016

Numarul de paturi aprobat pentru spitale va scadea cu peste 4.100, pana in 2016, cand se urmareste atingerea mediei europene la acest capitol, conform unui proiect al Ministerului Sanatatii (MS), relateaza Mediafax.
Numarul total de paturi, aprobat anual la nivel national si detaliat pe judete, reprezinta numarul maxim de paturi pentru care casele de asigurari de sanatate pot incheia contracte de furnizare de servicii medicale spitalicesti cu spitalele publice si private din Romania, in conditiile prevazute in Contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.
Numarul de paturi contractabile la nivel national a scazut de la 136.341 in 2010 la 123.127 pentru 2013, insa datele inregistrate arata ca Romania se mentine la valori superioare mediei europene de numar de paturi la 100.000 de locuitori, se precizeaza in nota de fundamentare a proiectului.
In prezent, spun initiatorii proiectului, in numarul total de paturi contractabile sunt incluse si paturile destinate internarii pacientilor care se afla in executarea unei masuri educative ori de siguranta privative de libertate precum si numarul de paturi din penitenciarele spital.
Potrivit MS, datele privind internarile din ultimii ani indica faptul ca o pondere importanta a cazurilor de internare continua (30-40%) puteau fi rezolvate in ambulatoriul de specialitate sau prin spitalizare de zi, ceea ce ar fi condus inclusiv la o mai eficienta cheltuire a fondurilor publice.
Pe de alta parte, in ce priveste structurarea si organizarea spitalelor, se constata diferente semnificative, in functie de specialitati, zone geografice, tipuri de spitale sau medii de rezidenta. Astfel, unele sectii, pe anumite specialitati, sunt supraaglomerate, iar altele subutilizate sau deficitare. Aceleasi diferente se constata si in cazul ratei de ocupare a paturilor, care in cazuri frecvente coboarasub 60%, la nivel anumitor sectii, in conditiile in care rata optima este considerata 80%.
O alta ratiune pentru scaderea numarului de paturi este aceea ca Romania s-a angajat prin acordurile cu organismele europene si internationale (FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala) sa revizuiasca structura spitalelor si sa continue restructurarea acestora, reflectata in Planul national de paturi, pentru a crea cadrul necesar cresterii numarului de pacienti care sunt monitorizati si tratati in ambulatoriul de specialitate si in internare de zi, concomitent cu scaderea numarului de cazuri tratate in spitalizare continua, se mai precizeaza in nota de fundamentare.
Prin actul normativ al carui proiect …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *