Mult trambitatul acord de la Hamburg este in detrimentul SUA. Trump si Putin s-au inteles doar pe un singur subiect: Siria

In cele doua ore si 16 minute cat a durat intalnirea dintre Donald Trump si Vladimir Putin la Hamburg, cei doi s-au inteles doar intr-o singura privinta: aceea de a impune un acord de incetare a focului in?sud-vestul Siriei incepand de ieri. ?
Acordul respectiv apara frontiera Israelului in apropiere de teritoriile ocupate Golan si frontiera cu Iordania, acolo unde si SUA, si Israelul i-au bombardat de mai multe ori pe aliatii lui Putin: armata lui Bashar al-Assad, militiile siite pro-Assad, sustinute de Iran si Hezbollah. ?
Un acord pentru aliatii SUA
De fapt, SUA au incheiat “un acorda” fata de aliatii traditionali, Israel si Iordania, acord ce nu va aduce niciun beneficiu poporului sirian pe termen scurt si mediu. Iar Rusia a obtinut aprobarea sa-si desfasoare politia militara in zona, pentru a asigura incetarea focului. Un centru de monitorizare a armistitiului va fi infiintat in Iordania. Nu s-a comunicat nimic despre soarta celor peste 80.000 de refugiati sirieni din tabara Zaatari, din Iordania, dintre care peste jumatate sunt copii.?
Tabara Zaatari este una dintre cele mai defavorizate, in ciuda fondurilor uriase investite, dar care nu ajung la refugiati, fiind insusite de o retea de organisme “umanitarea” infiintate pentru a absorbi bani. Bolile cronice, epidemiile, conditiile insalubre si lipsa medicamentelor fac numeroase victime. Proxenetii si traficantii de droguri din zona rapesc refugiati fara teama de pe?deapsa. Orice revolta in tabara este anihilata de armata iordaniana pe motiv de “lupta contra teroristilora”. Soarta taberei Zaatari intra la “detaliilea” care inca nu s-au discutat.
Iranul a cerut frontiera Siria-Irak
“SUA, Rusia si puterile regionale au ajuns la un acord de incetare a focului in?sud-vestul Sirieia”, s-a anuntat dupa intalnirea celor doi presedinti. Una dintre puterile regionale, Iranul, insistase telefonic cu ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, inaintea intalnirii Trump-Putin, sa nu fie scoasa de la “masa negocierilora”, stiut fiind ca SUA in repetate randuri au sustinut ca puterea Teheranului in regiune si amestecul in conflictele din alte tari trebuie eliminate. Secretarul Consiliului iranian pemtru Securitate Nationala, Ali Shamkhani, a cerut sa i se asigure interventia militara in alte zone ale frontului sirian in schimbul “cedariia” celui din sud-vestul Siriei.?
In special Iranul este interesat de frontul estic, la frontiera Siria-Irak, pentru a forma un coridor de aprovizionare a militiilor sale si pentru “a mentine un picior in Damasca”.
SUA nu-l vor pe Bashar “pe termen lunga”
Secretarul de stat american, Rex Tillerson, care a participat la intrevederea Trump-Putin, impreuna cu omologul rus, Serghei Lavrov, si doi interpreti, a declarat, la sfarsitul celor peste ?doua ore (initial se prevazuse ca intalnirea sa dureze 30 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *