Muzica din Spania renascentista

Dupa un regal de muzica baroca, a IX-a editie a Festivalului de Muzica Veche Bucuresti se incheie cu un concert de muzica renascentista spaniola “Musicas Para la Camara de Isabel de Castilla”, sustinut de Ansamblul Cinco Siglos, avand-o ca solista pe Delia Agundez, concert care va avea loc vineri seara, la Palatul Bragadiru, de la ora 19.00
“Músicas para la Cámara de Isabel de Castillia” este un proiect de muzi?ca renascentista ce include mai multe tablouri inspirate din contextul istoric al Renasterii spaniole timpurii.
In afara muzicii interpretate de menestreli si lucrarile liturgice impunatoare interpretate de cantaretii si instrumentistii capelelor regale, exista si un alt tip de muzica, interpretat la harpe, laute, fluiere si fidel-uri, asa-numitele “instrumente moi”, cunoscute sub denumirea de bajos. Aceasta muzica ambientala dedicata momentelor de reflectie sau nostalgie s-a pastrat peste timp in manuscrise, cronici sau picturi. Utilizand piese dedicate vihuelei si dezvoltand forme muzicale (cunoscute sub denumirea de glossas) pornind de la celebrele “villancicosa”, incluse in colectia “Cancionero de ?Palacioa”, Cinco Siglos recreeaza un con?cert ce grupeaza lucrari apartinand genului músicas de sala (muzica de camera) din timpurile monarhilor catolici ai Spaniei.
Inspirati din “Cancionero de Palacio”, Cincos Siglos recreeaza in concert atmosfera intima a muzicii de camera de la curtea Isabellei de Castillia. In acest sens, ansamblul a ales minutios instrumentele, incluzand in concertul lor unele instrumente din perioada medievala – rebec sau instrumente cu corzi ciupite – inca prezente in epoca lui Ferdinand si a Isabellei si a elaborat orchestratii complexe si rafinate. Fara a ignora aspectul improvizatoric specific asa-numitelor glossas – forme exclusive improvizatorice, asemanatoare in oarecare masura cu muzica de jazz, membrii Cinco Siglos au optat, in alcatuirea repertoriului acestui proiect muzical, pentru piesele “pregatitea”, ca tribut adus valoriilor estetice – fie ca este vorba despre melodie sau armonie.
Delia Agúndez – cea mai potrivita voce pentru vechea muzica spaniola
Alegerea unei voci potrivite pentru un repertoriu ce poate fi incadrat in cutumele muzicii culte, dar care are si inflexiuni traditionale, nu a fost o sarcina usoara. Muzicienii din Cinco Siglos au evitat vocile de muzica populara, dar si acele voci prea cizelate care nu ar fi putut face fata stilului de interpretare recitar cantando caracteristic lucrarilor incluse in colectia “Cancionero de Palacioa”. Vocea …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *