NASA a lansat, sambata, Phoenix, o sonda care va sapa in stratul de permafrost al regiunilor arctice de pe planeta rosie pentru a detecta eventuale semne de viata, transmite AFP.
Racheta Delta 2 cu trei etaje a fost lansata de la baza aeriana din Cap Canaveral, in Florida, la ora 09:26 GMT (05:26, ora locala), asa cum era prevazut.
Circa zece minute mai tarziu, sonda a fost plasata pe orbita terestra timp de 80 de minute, dupa care aprinderea motorului de la al doilea etaj, urmata de cea de la etajul al treilea, au lansat Phoenix spre voiajul de 680 de milioane de kilometri catre Marte.
Sosirea sondei pe aceasta planeta este prevazuta pentru 25 mai 2008, iar misiunea sa va dura trei luni. Ea se va aseza pe un sit plat, fara roci, la o latitudine corespunzatoare nordului regiunii Alaska pe suprafata terestra.
Instrumentele sondei pot, dupa analizarea compozitiei permafrostului martian, sa gaseasca molecule de carbon si hidrogen – elemente necesare vietii – precum si alte componente chimice, determinand, in acest fel, posibilitatile ca o forma de viata primitiva sa fi fost sau sa fie inca posibila pe Marte.
Dupa ce va ajunge pe Marte, Phoenix va desfasura un brat articulat de 2,35 metri, capabil sa sape la adancime de un metru. Oamenii de stiinta spera ca robotul va gasi gheata.
Ei sunt, in prezent, de acord cu privire la posibilitatea ca Marte, a carei formare dateaza, ca si pentru Pamant, de circa 4,6 miliarde de ani, sa fi fost, intr-o perioada, foarte umeda.
Cu cele doua antene solare desfasurate, Phoenix masoara 5 metri lungime si cantareste 350 kg, din care 55 reprezinta greutatea instrumentelor stiintifice.
Sonda a fost fabricata de grupul Lockheed Martin si a costat 420 de milioane de dolari.
Sistemele de pozitionare prin satelit (GPS) pentru automobile au devenit o tinta favorita pentru hackeri, care au gasit mijlocul de a intra in programul acestora, pentru a le furniza soferilor informatii eronate, transmite AFP.
Doi experti italieni, Andrea Barisani si Daniele Bianco, au demonstrat aceasta posibilitate cu ocazia reuniunii anuale a specialistilor in securitatea”cyberspace”-ului, de la Las Vegas (Nevada).
Acestia au pus la punct un mijloc prin care sa poata trimite date de trafic false GPS-urilor din automobile.”Daca noi o putem face, atunci oricine altcineva este in stare”, a afirmat Andrea Barisani.
Cei doi experti au reusit sa trimita mesaje care le explicau, in mod eronat, soferilor, ca drumul pe care aveau intentia sa-l urmeze e inchis din cauza conditiilor meteo proaste, din cauza unei alerte cu bomba sau ca e blocat din pricina unei coride.
Instrumentul care permite piratarea datelor poate actiona pe o raza de 16 km. Sistemul pus la punct de cei doi italieni permite difuzarea tuturor mesajelor de alerta integrate in sistemul de navigare prin satelit.
Italienii au explicat ca aceste programe nu sunt securizate.”Pot fi astfel ?puse? mine pe autostrada, creata impresia unui bombardament iminent, unei catastrofe aeriene, unor atacuri teroriste fara sfarsit, pe scurt, poate fi creata senzatia ca a venit cel de-al treilea razboi mondial”, a rezumat Andrea Barisani.
„Problema e ca oamenii cred aceste mesaje din instinct”, a spus el.”Oamenii isi fac griji cu privire la posibilitatea ca PC-ul de acasa sa cada victima unui virus, dar nu-si imagineaza ca acest lucru se poate intampla si in masina personala”.
Cercetatorii au indemnat automobilistii sa nu reactioneze imediat, daca primesc un mesaj cu totul neobisnuit, si sa consulte serviciile de informatii clasice inainte de a actiona.