NATO nu vede deocamdata semne ale retragerii trupelor ruse de la granita cu Ucraina

Serviciul de presa al Kremlinului a explicat ordinul presedintelui rus – comandantul suprem al armatei – prin incheierea manevrelor de primavara, desfasurate de trupele ruse.
Acest demers ar putea sa vizeze o diminuare a tensiunilor intre Rusia si Occident cu privire la Ucraina, unde duminica urmeaza sa aiba loc alegeri prezidentiale anticipate.
La Bruxelles, un ofiter militar de la sediul NATO a declarat ca Alianta Nord-Atlantica nu vede niciun semn ca trupele ruse ar reveni la baze. “Noi nu am vazut nicio miscare pentru a confirma aceasta informatie”, a declarat, sub rezerva anonimatului, un ofiter aliat.
Kremlinul a anuntat anterior ca Vladimir Putin a dat ordin ministrului sau al apararii, Serghei Soigu, ca trupele care au participat la manevre in trei regiuni din sudul Rusiei – Rostov, Briansk si Belgorod – sa revina la “bazele lor de dislocare permanenta”.
NATO sustine ca Rusia a comasat aproximativ 40.000 de militari la frontiera cu Ucraina, iar presedintele Putin si-a rezervat dreptul de a trimite armata pentru a proteja vorbitorii de limba rusa daca este necesar.
Prezenta trupelor ruse la granita a sporit tensiunea dupa anexarea Crimeii de catre Rusia in luna martie si temerile ca Moscova ar putea invada Ucraina pentru a-i sprijini pe separatistii prorusi din estul tarii.
Potrivit Reuters, nu este clar pe moment cat de multi soldati rusi s-au retras de la granita cu Ucraina, ca urmare a ordinului dat de Putin.
Presedintele rus a mai anuntat o data, la 7 mai, ca a ordonat revenirea trupelor ruse …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *