Nebunie pe bursa chinezeasca. Ce se intampla, brokere?

Continua caderea pe brusa chineza, autoritatile chineze incercand sa opreasca o alunecare cum nu s-a mai vazut, dupa o crestere gigant in ultimul an.

Bursa chinezeasca si-a pierdut 30% din valoare in ultima luna. O scadere cum nu s-a mai vazut declara brokeri ingroziti de dimensiunile fluctuatiilor din ultimul an. La ultima sedinta a scazut 8 procente, ca sa revina la 4 procente medie. Mai bine de 1400 de companii, 40 % din bursa, au oprit tranzactionare pentru a incerca sa stopeze caderea. Caderea a venit in ciuda eforturilor disperate ale guvernului chinez de a echilibra situatia.
In ultimul an, bursa chineza a crescut enorm. Intre iunie 2014 si iunie 2015, indexul bursei din Shanghai a aratat o crestere de 150%. Multi au cumparat actiuni cu bani imprumutati. De obicei aceasta practica era bine tinuta in frau de guvernul chinez. Dar in ultimul an, autoritatile au relaxat treptat regulile. De cateva luni au inceput sa le inaspreasca din nou, companii controlate la sange pentru nereguli, impunerea unor praguri pentru achizitii de actiuni. Caderea a ajuns din 12 iunie la 30%. Chinezii incearca sa opreasca prin diverse cai caderea,? ultima interventie serioasa fiind anuntata de Banca Populara Chineza. Deocamdata caderea continua.
Frica e mult mai mare decat in ce priveste eventuala criza euro. Furtuna bursiera din China poate destabiliza diverse sectoare din economia reala, spun expertii.
41 de miliarde dolari au fost furnizati? de divizia de securitate financiara unor firme de brokeraj pentru interventii de stabilizare. Xi Jinping si echipa sa nu vor sa piarda lucrurile de sub control. Insa interventia ingrijoreaza unii investitori care sperau la si mai multa liberalizare a pietii in urmatoarea decada.
a”E panica. Problema acestei piete e ca toti jucatorii se misca in aceeasi directie si ca sunt toti ghidati prea mult de emotie”, declara un specialist pentru Reuters.
Un purtator de cuvant al comisiei de reglementare chinezesti a declarat ca exista o crestere a a”vanzarilor irationale” de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *