Mandla Mandela, nepotul de 34 de ani al primului presedinte de culoare al Republicii Africa de Sud, ar fi vandut drepturile de difuzare a inmormantarii bunicului sau catre postul de televiziune national sud-african SABC contra sumei de 450 de mii de dolari, sustine o ruda a sa. Sanatatea lui Nelson Mandela, in varsta de 90 de ani, este din ce in ce mai subreda si castigatorul prestigiosului premiu Nobel pentru Pace si-a redus drastic numarul aparitilor publice. Desi Mandla Mandela, ales in aprilie parlamentar si considerat mostenitorul politic al bunicului sau, a negat cu vehementa informatia, Snuki Zikalala, editorul sef al SABC, a confirmat ca negocierile postului de televiziune pentru dreptul de a transmite in exclusivitate inmormantarea lui Nelson Mandela se afla intr-un stadiu avansat, relateaza „Daily Mail” in editia electronica de marti.
„Suntem cu totii socati si dezgustati de actiunea lui Mandla. Cum poate vinde el drepturile de difuzare a inmormantarii bunciului sau cat timp acesta este inca in viata?”, s-a intrebat un membru al familiei, citat de o publicatie sud-africana. „Nu suntem siguri de suma cu care a fost platit, dar sursa noastra din SABC sustine ca a facut peste 450 de mii de dolari”, a adaugat ruda lui Mandla Mandela. Tanarul parlamentar a negat insa cu vehementa aceste informatii. „Nu stiu despre ce vorbiti. Nu am afaceri cu SABC. Acestea sunt stiri socante. Le vom discuta cu familia”, a spus el. Desi un purtator de cuvant al postului national de televiziune a declarat ca nu stie ca Mandla Mandela ar fi primit bani de la SABC, editorul sef al postului de televiziune a confirmat negocierile purtate pentru obtinerea drepturilor exclusive de difuzare a funeraliilor, precizand ca ele se poarta sub numele de cod „Proiectul M”.
In luna iulie, Nelson Mandela va implini 91 de ani, insa sanatatea sa este din ce in ce mai subreda. Inmormantarea fostului lider al Congresului National African se anunta a fi unul dintre cele mai mari mari evenimente mediatice din istoria Africii de Sud. Mandela, care si-a petrecut 27 de ani in inchisoare in timpul regimului apartheid din Africa de Sud si a devenit, in 1994, primul presedinte al tarii ales in mod democratic, ramane in continuare unul dintre cei mai iubiti lideri politici ai zilelor noastre, chiar daca starea sa de sanatate l-a fortat in ultima vreme sa-si reduca drastic numarul aparitiilor publice, noteaza „Daily Mail”.