NEWS ALERT Presedintele Iohannis si-a anulat vizita in Ucraina, in urma adoptarii Legii Educatiei: Pe noi ne doare acest lucru
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca isi va anula vizita oficiala in Ucraina, ca urmare a adoptarii legii educatiei, considerand ca acest act normativ contravine bunelor intentii reciproce si limiteaza drastic accesul minoritatilor la educatia in limba materna.
“In consecinta, cand am aflat de aceasta lege, am contramandat vizita mea in Ucraina si am contramandat si primirea presedintelui Parlamentului, care se anuntase pentru sfarsitul lunii septembrie la mine, dand astfel semnale diplomatice extrem de puternice. Anularea unei vizite prezidentiale e un semnal extrem de puternic”, a declarat Iohannis.
El a subliniat ca legea educatiei adoptata in Ucraina contravine bunelor intentii reciproce.
“Intr-adevar, o tematica neplacuta aceasta evolutie din Ucraina cu Legea educatiei. Am avut prevazuta o vizita in Ucraina pentru luna octombrie a acestui an, o vizita pe care am pregatit-o in mai multe runde de discutii cu presedintele Porosenko. Ultima runda de discutii am avut-o cu ocazia intalnirii NATO de la Bruxelles. Am fost foarte, foarte neplacut surprins de evolutia din Parlamentul Ucrainei, care, fara sa anunte partenerii, si noi suntem parteneri ai Ucrainei, a promovat o lege care, dupa parerea noastra, contravine bunelor intentii reciproce. Practic, aceasta lege, daca va intra in vigoare, va limita drastic accesul minoritatilor la educatia in limba materna. Pe noi ne doare in acest lucru. Avem foarte multi romani in Ucraina”, a afirmat seful statului.
Iohannis a precizat ca urma sa mearga cu presedintele Ucrainei in zona Bucovinei, unde sunt multi romani ucraineni.
“Aceasta lege a venit intr-un moment foarte nepotrivit si intreaga abordare, dupa parerea mea, trebuie pusa in discutie”, a adaugat seful statului.
El a aratat ca s-a intalnit pe holurile ONU cu presedintele Porosenko, caruia i-a transmis opinia despre contramandarea vizitei.
“Normal ca ne-am salutat si i-am spus pe scurt aceste lucruri. I-am spus direct ca nu voi face aceasta vizita pana cand nu exista un progres pe aceasta lege a educatiei si ca sunt neplacut surprins de aceasta evolutie, in conditiile in care domnia sa a avut o abordare, cel putin fata de mine, foarte deschisa, cand vine vorba de romanii din Ucraina.
Am transmis aceasta abordare pe care o am si pe cai diplomatice si iata si direct presedintelui Porosenko. Si-a continuat drumul destul de ingandurat si sper sa reusim sa avem o abordare care permite romanilor din Ucraina, in perspectiva, sa-si continue invatamantul in limba romana”, a conchis Iohannis.
Legea Educatiei?adoptata de Parlamentul din Kiev limiteaza studiul in limba materna a minoritatilor. Comunitatile de romani sunt nemultumite de aceasta schimbare. Ministerul Afacerilor Externe a intervenit, exprimandu-si ingrijorarea fata de acest demers. Si premierul Mihai Tudose a solicitat, joi, Ministerului Afacerilor Externe (MAE) sa se implice in privinta “situatiei deosebite” din Ucraina, unde s-au inchis scolile romanesti.
“Am sa va rog sa va implicati (…) asupra situatiei deosebite din Ucraina. Chiar este o situatie deosebita. Noi avem ditamai problema nationala cu o scoala si acolo ni s-au inchis toate”, a declarat premierul Tudose, la inceputul sedintei de Guvern, adresandu-se secretarului de stat in MAE, George Ciamba.
Potrivit proiectului legislativ, minoritatilor?nationale li se va permite sa studieze la scoala doar o serie de materii in limbile native. Cu toate acestea concesii considerabile au fost facute pentru tatarii crimeni. Doar una sau mai multe materii pot fi studiate in institutiile educationale in doua sau mai multe limbi, limba statala, engleza sau alta limba oficiala a UE, informeaza dninews.
Potrivit BucPress, in conformitate cu art. 7 al noii legi adoptate, sistemul de educatie din Ucraina se desfasoara doar in limba de stat (ucraineana), iar materiile care se predau in prezent in scoli in limba romana urmeaza sa fie predate in limba ucraineana. Ministerul Afacerilor …