Nicolaescu: Din 2014, pe retetele compensate vor fi cele mai ieftine medicamente.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, cere mai multa transparenta in privinta medicamentelor prescrise de medici, astfel ca, de anul viitor, pacientii vor avea, pe retetele compensate, cel mai ieftin medicament dintre cele recomandate pentru suferinta lor, transmite Digi24.ro.
In felul acesta, pacientul va putea alege in cunostinta de cauza medicamentul cel mai ieftin pentru care, diferenta de pret pe care trebuie sa o achite la farmacie, este minima. Eugen Nicolaescu mai vrea ca, de anul viitor, medicii si producatorii de medicamente sa faca publice sponsorizarile pentru participarile medicilor la congrese si seminarii de specialitate.
Pacientii ar trebui sa aleaga singuri ce medicamente sa cumpere, in functie de bugetul pe care il au si nu doar pe baza recomandarii verbale a medicului sau farmacistului, care ar putea avea o intelegere cu un producator de medicamente, explica ministrul Sanatatii.
Citeste si Surse: Ce angajamente DURE si-a luat Guvernul PONTA in fata FMI
“Vom incerca sa introducem pe retete care este medicamentul de referinta, deci medicamentul generic cel mai ieftin si cetateanul sa stie, sa nu ramana cu ideea ca nu are si alte posibilitati”, a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.
Eugen Nicolaescu ii indeamna pe pacienti sa cumpere medicamente generice, care sunt mai ieftine, chiar daca este nevoie de mai multe produse pentru aceeasi afectiune.
“Daca isi cumpara un medicament generic, atunci diferenta e foarte mica si poate sa-si mareasca accesul la medicamente”, a mai spus ministrul Sanatatii.
Tot de anul viitor, medicii si producatorii de medicamente ar putea fi obligati sa faca publice toate sponsorizarile pentru participarile la diverse conferinte, atat in tara, cat si in strainatate. Ministerul vrea sa elimine astfel intelegerile dintre medici si companii, prin care doctorii ar putea fi tentati sa recomande pacientilor doar anumite medicamente pentru care ar fi recompensati de companiile producatoare.a
Citeste si EVOLUTIA stiintei: …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *