Nicusor Dan: Nu exclud varianta unui guvern PNL – USR

“Este posibila o situatie in care un acelasi premier sa fie sustinut si de noi, si de PNL, si de – eventual – altii. Aceasta varianta este posibila, insa fara ca noi sa facem o alianta. Si atunci ce vrem noi este sa negociem numai cu presedintele (in prima faza) si cu premierul desemnat?(in a doua?faza), sa includem in programul de guvernare puncte importante din programul nostru (de exemplu, chestiuni legate de intregul sistem de achizitii publice), sa avem (daca guvernul depinde de mandatele noastre) sa avem un instrument de presiune pe guvern (amenintarea cu retragerea sprijinului, daca nu-si respecta programul de guvernare).?In discutia asta, nu ne dorim in mod neaparat pozitii de ministri sau de secretari de stat; e mult mai important programul de guvernare si respectarea lui.?Daca, insa, se va intampla ca cei mai buni specialisti pe anumite domenii sa fie la noi in partid si prim-ministrul ii invita sa faca parte din Guvern, o sa facem.?Dar nu ne intereseaza sa negociem pe numarul de ministere.
Ca un prim-ministru sa fie ?numit de catre presedinte, presedintele trebuie sa constate, in urma consultarilor, ca prim-ministrul asta aduna majoritatea voturilor din Parlament. Deci ordinea e inversa: adica, prin negocierile cu presedintele, se?va ajunge la situatia in care un prim-ministru sa aiba garantia ca va fi votat de o majoritate din Parlament si exista situatia ca acest prim-ministru sa aiba sustinerea si de la USR, si de la PNL. Numai ca relatia cu el n-o sa fie cum a fost pana acum?(adica o coalitie care sa aiba sedinte de?coalitie, in care se negociaza tot felul de lucruri), ci relatia noastra o sa fie exclusiv cu prim-ministrul – pe programul de guvernare”, a declarat Nicusor Dan pentru PSNews.
In schimb, presedintele USR a insistat pe sustinerea viitorului executiv din Parlament.
“Nu exclud varianta unui guvern care sa fie sustinut in Parlament si de mandatele USR-ului,?si de mandatele PNL-ului, care sa aiba chiar ministri politici PNL si ministri politici USR – asta doar in situatia in care premierul invita oameni politici de la USR. Deci nu tinem neaparat asta”, a explicat Dan.
In continuare, Nicusor Dan a argumentat de ce partidul pe care il conduce nu se bate pentru functii.
Solicitat sa concretizeze si sa spuna?daca acel premier agreat de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *