Nimeni nu poate fi un vegetarian desavarsit. Afla de ce

Daca ai uitat lectiile de la scoala despre lantul trofic, Mashable ti le reaminteste pe scurt. Plantele formeaza baza oricarui lant trofic al oricarei retele alimentare, numite si ciclu trofic. Acestea folosesc lumina solara pentru a transforma apa din sol si dioxidul de carbon din aer in glucoza, care le da energia necesara vietii. Spre deosebire de plante, animalele isi pot sintetiza singure alimentele. Ele supravietuiesc mancand plante sau alte animale.
Este, asadar, clar ca animalele mananca plante. Ceea ce nu reiese la fel de clar din aceasta prezentare este faptul ca si plantele mananca animale. Andrew Smith, autorul cartii “A Critique of the Moral Defense of Vegetarianism”, numeste procesul “tranzitivitatea mancarii” si sustine ca din acest motiv nimeni nu poate fi cu adevarat vegetarian.
Potrivit specialistului citat, tranzitivitatea este un element prezent intr-o etapa a lantului se regaseste intr-un oarecare mod in urmatorul element si tot asa. Plantele isi extrag nutrientii din sol, care este compus, printre altele, din ramasitele plantelor si animalelor moarte. In consecinta, nimeni nu poate spune ca traieste mancand doar plante, pentru ca, de fapt, consuma si ramasitele de animale din care s-au hranit plantele. De aceea, este imposibil ca cineva sa fie complet vegetarian.
Asadar, ar fi bine ca vegetarienii si veganii sa se gandeasca mai mult la tot ce compune hrana lor.
De exemplu, multi vegetarieni spun ca animalele sunt vii si de aceea refuza sa le manance. Dar exista suficiente motive sa credem ca si plantele sunt vii, constiente de mediul din jurul lor si chiar reactioneaza la unii stimuli atat placuti, cat si neplacuti.
Este la fel de important sa stim ca vegetarianismul si veganismul nu sunt intotdeauna prietenoase cu mediul. Este suficient sa analizezi amprenta de carbon lasata de cafeaua de dimineata sau cantitatea de apa necesara pentru producerea migdalelor, care-ti plac atat de mult.
Semnatarul volumului citat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *