Noi contre intre Tariceanu si Ciolos: “”Il invit pe premier sa explice””

de Departamentul Politic – Mediafax Publicat la: 08.03.2016 10:40 Ultima actualizare: 08.03.2016 10:41

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, afirma ca il va invita pe premierul Dacian Ciolos sa explice Senatului prezenta la Consiliul European de la Bruxelles fara un mandat aprobat de Parlament, in vreme ce seful Executivului a explicat ca a fost vorba de o reuniune informala.

“”Prin prezenta premierului Dacian Ciolos la Consiliul European de la Bruxelles fara un mandat aprobat de Parlament, ma vad obligat, in calitate de presedinte al Senatului, sa constat din nou cu regret ca Presedintia Romaniei si Guvernul isi depasesc atributiile constitutionale si prin aceasta afecteaza relatiile intre puterea legislativa si puterea executiva. In situatia in care prim-ministrul il inlocuieste la Consiliul European pe Presedintele Romaniei, Legea 373 din 2013, Art. 8 si Decizia Nr. 449 din 6 noiembrie 2013 a Curtii Constitutionale a Romaniei prevad obligativitatea Guvernului de a trimite Parlamentului proiectul de mandat de reprezentare a Romaniei, cu cel putin 10 zile calendaristice inaintea unei sedinte a Consiliul European, spre a fi dezbatut si aprobat. Sunt obligat sa constat ca in situatia de fata Guvernul a incalcat legea pentru ca nu a trimis Parlamentului un astfel de proiect””, afirma Tariceanu prin intermediul unui comunicat de presa.
“”Consider ca disputele politice inerente trebuie sa se limiteze la un schimb de idei si nu trebuie in niciun caz sa stirbeasca din atributiile vreunei institutii, as a cum am constatat in acest caz. In baza atributiilor constitutionale ale Parlamentului, de control al Guvernului, il voi invita pe primul-ministru sa dea Senatului o explicatie oficiala privind aceasta situatie””, a anuntat seful Senatului.

In opinia sa, in declaratia facuta joi la Palatul Cotroceni, presedintele Klaus Iohannis “”a admis implicit ca s-a substituit Parlamentului atunci cand i-a dat un mandat pe teme concrete si specifice primului-ministru””.Anuntul lui Tariceanu vine in conditiile in care reuniunea de la Bruxelles a fost una informala.
“”Aici nu a fost o sedinta de Consiliu European. Invitatia a fost foarte clara …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *