Noi negocieri in Germania pe tema conflictului transnistrean.

Germania si Rusia cauta o solutie la conflictul din Transnistria, in cadrul unei reuniuni, miercuri, la care vor participa oficiali moldoveni si transnistreni, in orasul Rottach-Egern din Bavaria, potrivit Mediafax.Alegerea acestui loc izolat de la granita Germaniei cu Austria a fost deliberata, sustine parlamentarul german conservator Manfred Grund, presedintele Forumului germano-moldovean. “Nu trebuie sa facem public chiar totul”, a declarat el pentru Deutsche Welle, adaugand ca este nevoie de incredere si ca acest conflict nu poate fi rezolvat in opozitie cu Rusia.
Alegerea Germaniei ca loc de desfasurare a discutiilor, care se vor intinde pe parcursul a trei zile, nu este intamplatoare, ea fiind o consecinta a intalnirii de la castelul Meseberg din apropiere de Berlin, in iunie 2010, dintre cancelarul german Angela Merkel si fostul presedinte rus Dmitri Medvedev, in urma careia cei doi lideri au convenit sa colaboreze in vederea gasirii unei solutii pentru acest conflict.
Discutiile de la Meseberg s-au concentrat pe o noua arhitectura de securitate pentru Europa, a declarat Grund. “Nu au fost incheiate acorduri; dar atmosfera a fost cea interesanta”, a explicat el. Merkel a propus sa se aleaga Transnistria drept “exemplu concret” pentru a se incerca niste “progrese tangibile”.
Intalnirea de la Rottach-Egern este a doua din Germania in decurs de un an, dupa ce in septembrie 2011 politicienii moldoveni si cei transnistreni s-au intalnit la Bad Reichenhall.
Grund, care ajuta la pregatirea negocierilor de la Rottach-Egern, spera ca vor fi inregistrate progrese intre R.Moldova si Transnistria privind “ajutorul umanitar, legaturile rutiere, cooperarea economica si contactele sociale”.
El nu stie insa care ar putea fi solutia finala pentru acest conflict. Problemele sunt “semnificativ mai mari” decat par la …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *