Noi tratamente experimentale contra cancerului de piele.

Doua noi tratamente experimentale contra melanomului avansat – cancer de piele – au generat rezultate foarte promitatoare in doua studii clinice, in comparatie cu cele oferite de chimioterapia standard, au anuntat, luni, medicii americani, citati de Mediafax.

Cei doi agenti noi, Dabrafenib si Trametinib, conceputi de compania farmaceutica britanica GlaxoSmithKline, sunt tratamente anticancer tintite.
Rezultatele celor doua studii clinice de faza 3 au fost prezentate la cea de-a 48-a conferinta anuala organizata de American Society of Clinical Oncology (ASCO), la Chicago, la sfarsitul saptamanii trecute.
Medicamentul Trametinib neutralizeaza proteina MEK, ce contribuie la cresterea tumorii si face parte din acelasi mecanism molecular ca si gena mutanta BRAF. Aceasta mutatie genetica produce o proteina care alimenteaza si dezvoltarea melanomului.
Studiul a fost coordonat de medicul Caroline Robert de la Institutul Gustave Roussy din Paris.
Pana in prezent, Zeboraf (vemurafenib), produs de firma elvetiana Roche, este singura terapie tintita care a primit acceptul – in 2011 – al autoritatilor din domeniu din Statele Unite si Europa pentru a trata melanomul avansat.
Zeboraf tinteste gena mutanta BRAF, prezenta in jumatate din cazurile de melanom metastazat.
Studiul clinic a fost realizat pe 322 de participanti, din care 214 au primit Trametinib, iar ceilalti au urmat o chimioterapie standard.
Peste 22% din pacientii tratati cu acest agent nou au reactionat bine la tratament, comparativ cu 8% din randul pacientilor din grupul tinta, care au facut chimioterapie.
Grupul tratat cu Trametinib a avut parte de 4,8 luni (perioada medie) in care melanomul nu a avansat, in comparatie cu o luna si jumatate la ceilalti pacienti, acest fapt corespunzand unei scaderi cu 55% a riscului de avansare a cancerului.
Acesti pacienti au beneficiat de o reducere a riscului de deces cauzat de melanom cu 46% …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *