Nokia Haptikos ar putea revolutiona device-urile touchscreen

Nokia Haptikos ar putea revolutiona device-urile touchscreen

Nokia face un pas inainte la capitolul ecranelor de tip touchscreen, demonstrand un prototip de ecran tactil.

Unul dintre principalele dezavantaje ale folosirii unui ecran touchscreen este lipsa unui feedback, a unui raspuns care sa confirme actiunea efectuata asupra acestuia. Nokia are o noua tehnologie care ar putea revolutiona aceasta piata, depasind ceea ce a realizat Apple cu iPhone.

Tehnologia Haptikos de la Nokia nu ofera doar o simpla vibratie ca la alte ecrane touchscreen aflate pe piata, ci ofera senzatia de click, lasand impresia apasarii unei taste reale.

“Tehnologia in sine nu e atat de dificila,” explica Roope Takala, senior manager in laboratorul de cercetare Nokia. “Am inserat 2 senzori piezoelectrici sub ecran si am implementat si o miscare de 0,1 mm in ecranul propriu-zis. Cea a durat mai mult a fost reglarea miscarii si a raspunsului pentru a mima exact senzatia de apasare a unei taste reale.”

Problema vine din modul in care degetele simt apasarea unei taste. Cand facem acest lucru, simtim de fapt 2 miscari, jos si sus, iar aceste miscari si sunetul asociat trebuie sa fie corelate perfect cu viteza si raspunsul unei taste reale. Conform celor carora li s-a facut demonstratia, Haptikos functioneaza perfect, utilizatorii uitand practic ca folosesc un ecran touch-sensitive.

Nokia se pare ca va implementa aceasta tehnologie in telefonul S60 Touch, pe care Nokia se pare ca il pregateste ca raspuns la iPhone, si care ar putea apare in 2008. Tehnologia urmeaza sa fie imbunatatita pentru a realiza si alte tipuri de feedback, corespunzatoare altor actiuni, precum cea de scrolling de ecran sau pentru aplicatii de desenare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *