Noua lege a achizitiilor publice ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016

Achizitii publice, noi reguli

Este posibil ca de la 1 ianuarie 2016 sa intre in vigoare noua lege a achizitiilor publice, in conditiile in care pachetul de legi privind achizitiile publice ar putea aajunge in Parlament in jurul datei de 15 octombrie 2015.

Pachetul de legi privind achizitiile publice va ajunge in Parlament in jurul datei de 15 octombrie 2015 pentru ca legislatia sa poata fi implementata de la 1 ianuarie 2016, a declarat, luni, presedintele Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP), Roxana Minzatu, intr-o dezbatere publica organizata de Institutul pentru Politici Publice (IPP), potrivit Agerpres.
“Am discutat deja cu colegii parlamentari despre ceea ce dorim sa facem in zona legislativa. Transpunerea directivei europene pe achizitii publice in legislatia romaneasca este doar un pilon din strategia nationala. Strategia se intinde undeva pe urmatorii doi ani. In strategie, am identificat ca problematica importanta standardizarea documentatiei. Avem doua constrangeri. Sa transpunem directivele, sa transpunem norma europeana, dar si sa ne adaptam realitatilor romanesti”, a precizat Roxana Minzatu.
In ceea ce priveste transpunerea directivelor europene in legislatia nationala privind achizitiile publice, doar noile legi “nu vor face primavara” in ceea ce inseamna achizitia publica eficienta si corecta in Romania. “Sunt asteptari foarte mari de la noua legislatie si pe buna dreptate. Avem circa 500 de pagini de propuneri venite din consultari pe legea achizitiilor publice clasice. Le-am discutat pe toate intr-un grup de lucru special si am transmis deja MFP proiectul de lege consolidat pe achizitiile publice clasice si pe legea privind remediile. Asteptam validarea finala de la MFP pentru a veni cu forma consolidata pe zona de informare publica”, spune Roxana Minzatu.
In cursul acestei saptamani, conform calendarului ANAP, se va iesi in consultare publica si cu legea pe concesiuni si cu legea pe utilitati.
“Cu toate patru propuneri de legi ne propunem sa mergem catre Parlament in jurul datei de 15 octombrie. Desigur, intotdeauna, termenele sunt impotriva noastra, mai ales cand vorbim de o implementare de directive in timp ce facem si reorganizare institutionala”, spune Roxana …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *