NOUA LEGE A PENSIILOR. Cum poti sa te pensionezi mai devreme. Ce trebuie sa faci

Cel care se pensioneaza anticipat in acest fel, odata ce va indeplini conditiile de la pensionarea pentru limita de varsta, va trece automat la acest tip de pensie. Iata care sunt conditiile de indeplinit pentru a obtine anul acesta pensia anticipata partiala si ce acte sunt necesare.
Citeste si?LEGEA PENSIILOR intra in dezbaterea Senatului. Lia Olguta Vasilescu: “Cine sa se opuna dublarii pensiilor?”
In sistemul public de pensii din Romania se acorda cinci tipuri de pensii, potrivit Legii nr. 263/2010: pensia pentru limita de varsta, pensia anticipata, pensia anticipata partiala, pensia de invaliditate si cea de urmas.
Pensia anticipata partiala se cuvine, cu cel mult cinci ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la opt ani.
Asadar, cel care vrea sa beneficieze de acest tip de pensie este supus unei duble conditii:
pe de o parte, trebuie sa fi realizat stagiul complet de cotizare, care este de 35 de ani, sau chiar sa-l fi depasit cu pana la opt ani;
pe de alta parte, poate cere pensia cu cel mult cinci ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, care este de 65 de ani pentru barbati si de 63 de ani pentru femei.
Nota: La barbati deja se aplica aceasta varsta standard, in timp ce pentru femei va fi valabila, in urma cresterilor esalonate, din ianuarie 2030. In mod similar, pentru stagiul complet de cotizare trebuie sa stim ca in cazul femeilor inca se mai fac cresteri esalonate, urmand sa se ajunga la stagiul complet de cotizare de 35 de ani abia in ianuarie 2030.
Este foarte important de stiut ca, atunci cand se solicita acest tip de pensie, la calculul stagiului de cotizare nu se iau in considerare asa-zisele perioade asimilate la care face referire Legea pensiilor:
perioadele cand s-a acordat pensie de invaliditate;
perioadele de timp in care au urmat cursurile la zi ale invatamantului universitar (daca le-au absolvit cu diploma);
timpul cat au satisfacut serviciul militar sau au fost elevi ai scolilor militare/de agenti de politie ori studenti ai unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.
Modul de calcul al pensiei
“Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta, prin diminuarea acestuia in raport cu stagiul de cotizare realizat si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta standard de pensionare”, prevede legea in discutie.
In acest sens, actul normativ vine cu un tabel care sa reflecte procentul de diminuare, in functie de perioada de stagiu:
Important! La acordarea pensiei anticipate partiale, reducerea varstei standard de pensionare nu poate fi cumulata cu nicio alta reducere legala, intrucat acordarea acestei pensii presupune oricum iesirea din activitate mai devreme decat ar trebui.
Odata ce au fost indeplinite conditiile pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata partiala se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii stabilite conform tabelui de mai sus si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate partiale.
Practic, cel care solicita pensia anticipata partiala nu trebuie sa faca o cerere pentru recalcularea pensiei, intrucat asta se produce din oficiu.
Pana la jumatatea lui 2016, cuantumul pensiei anticipate partiale era stabilit din cuantumul pensiei pentru limita de varsta ce s-ar fi cuvenit solicitantului, insa prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare.
Dupa cum se poate observa, modul de calcul actual este mult mai avantajos decat cel vechi, pentru ca acum calculul se face in functie de anii munciti in plus fata de stagiul complet de cotizare prevazut de lege.
Ca sa se revanseze pentru situatia dezavantajoasa din cazul celor ce s-au pensionat anticipat partial in perioada 2011 – 2016, a intrat in vigoare toamna trecuta un act normativ care le permite celor dezavantajati sa obtina recalcularea pensiilor. Aceasta recalculare a inceput deja sa se aplice de anul trecut si se face doar la cerere. Detalii despre cine poate beneficia de ea si cum se regasesc aici.
Actele necesare pentru solicitarea pensiei
Cei care sunt interesati de obtinerea pensiei anticipate partiale si care indeplinesc conditiile de acordare pot sa faca o solicitare in acest sens la casa teritoriala de pensii din raza domiciliului propriu. Solicitarea trebuie sa fie insotita, potrivit site-ului CNPP, de urmatoarele:
cererea pentru inscrierea la pensie anticipata;
carnetul de munca (original si copie);
carnetul de munca pentru membrii CAP (original si copie);
alte acte prevazute de lege privind vechimea in munca sau vechimea in serviciu realizata;
actele de stare civila: buletin de identitate sau carte de identitate, certificat de nastere si de casatorie (original si copie);
livretul militar (original si copie);
diploma de absolvire a invatamantului universitar si adeverinta eliberata de institutia de invatamant superior din care sa rezulte durata normala, perioada efectuarii studiilor si faptul ca acestea au fost urmate la zi;
adeverinta privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca (original);
adeverinta privind incadrarea activitatii in fostele grupe I si/sau II de munca, in conditii deosebite, speciale si alte conditii de munca (original);
procura speciala pentru mandatar (original si copie);
acte pentru dovedirea calitatii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990 si/sau al Legii recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din Decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987 nr. 341/2004;
dovada incetarii calitatii de asigurat in cazul inscrierii la pensie anticipata partiala, pentru persoanele care, la data solicitarii, nu mai au calitatea de asigurat (original);
adeverinta care sa ateste perioadele de activitate realizate dupa data de 1 ianuarie 2011 (original);
alte acte intocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie.
Pensia anticipata partiala se stabileste prin decizie a casei teritoriale si se acorda de la data inregistrarii cererii, potrivit Legii nr. 263/2010. Cererea de pensionare se admite/respinge in cel mult 45 de zile de la depunerea cererii, iar decizia de pensionare se comunica in cinci zile de la emitere.
Cererile de pensionare anticipata pot fi retrase inainte de emiterea deciziei de pensionare, iar deciziile de pensionare deja emise pot fi anulate, la cererea solicitantului, in 30 de zile de la comunicare.
De asemenea, trebuie retinut ca deciziile de pensionare pot fi contestate, in 30 de zile de la comunicare, la Comisia Centrala de Contestatii, iar apoi in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *