Noul regulament de creditare ar putea avea un impact puternic asupra creditului de retail

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Noul regulament al bancii centrale privind creditarea populatiei ar putea avea un impact puternic asupra ritmului de crestere a creditului de retail, in special a celui in valuta, avertizeaza analistii BCR. Potrivit bancii, intr-un scenariu mai pesimist, limitarea creditarii ar putea conduce la o franare mai abrupta a cresterii economice in 2009, o ipoteza de lucru neutra indicand doar o incetinire moderata.

Analistii BCR spun ca impactul major se va resimti la nivelul creditelor in valuta, care vor suporta o dubla constrangere din punctul de vedere al fundamentarii nivelurilor maxime admise pentru gradul de indatorare a clientilor: o constrangere determinata de cea mai mare crestere a dobanzilor si comisioanelor si o alta constrangere indusa de nivelul cel mai depreciat al monedei nationale in raport cu moneda in care este contractat creditul.

Economistii BCR estimeaza ca efectele regulamentului se vor resimti in special in 2009, iar incetinirea creditului pe segmentul de retail va fi accentuata in comparatie cu anii precedenti. La nivel macroeconomic, efectele pozitive conexe vor viza deficitul comercial pe segmentul importurilor de bunuri de larg consum destinate gospodariilor populatiei.

In conditiile in care decizia BNR se va suprapune peste tendinta pozitiva deja existent, este de asteptat ca vulnerabilitatea externa a Romaniei, principalul motiv de ingrijorare a agentiilor de rating si a analistilor externi, sa se diminueze, mai considera analistii BCR, care estimeaza, pentru acest an, restrangerea deficitului de cont curent la 13,6% din PIB, de la aproape 14% din PIB in 2007.

Potrivit raportului BCR, intr-un scenariu mai pesimist, masurile de limitare a creditarii ar putea conduce la o franare mai abrupta a cresterii economice in 2009, o ipoteza de lucru neutra indicand doar o incetinire moderata.

spot_imgspot_img