Noutati in designul de interior: materialele inovatoare si inteligente

In ultimul timp, materialele inovatoare si inteligente intra tot mai mult in sfera designului de interior. Prezentand functionalitati speciale, acestea pot fi folosite independent sau in cadrul unor sisteme si, de asemenea, pot constitui materia prima pentru obiecte de mobilier multifunctionale, flexibile si sustenabile.
Utilizarea materialelor care prezinta capacitatea de a avea functiuni integrate, precum si a celor inovatoare, le ofera designerilor si arhitectilor oportunitatea de a lucra mult mai constient fata de resursele disponibile. Designul de interior devine mai simplu, iar dimensiunile si greutatea componentelor sistemelor se reduc, cu implicatii pozitive in ceea ce priveste ecologia.
Fara indoiala, cea mai interesanta noutate in productia de materiale inovatoare este tehnologia 3D. Spre deosebire de procesele de frezare, strunjire si gaurire, aceasta nu are la baza procedurile conventionale de materiale substractive, ci construirea si “adaugareaa” de material. Astfel, pot fi implementate chiar si cele mai complexe componente geometrice, cu structuri cu cavitati interne, care nu pot fi realizate in alt mod.
Corianul este un material inovator, ce a intrat deja de mult timp in interioare, atat prin intermediul suprafetelor speciale, cat si al mobilierului, mai ales ca multi designeri celebri apeleaza la el. In aceasta categorie intra si ardezia flexibila Skin, recomandata pentru suprafete atipice, neregulate. Solutia poate fi folosita ca finisaj in orice functiune a casei si poate imbraca diferite obiecte de mobilier. Marele avantaj al materialelor ca Skin si Corian este ca pot sta la baza realizarii unor volume si suprafete curbe – de exemplu, forme organice.
Inovatie in baie
Numeroase tehnologii noi si inovatii sunt inglobate in materialele din care sunt realizate? obiectele sanitare actuale, designul baii fiind astfel schimbat considerabil. Cazile de baie si lavoarele prezinta suprafete de inalta calitate, care permit un design special – colturi si fatete bine definite, linii fine si margini subtiri – si o curatare usoara. Materialele ceramice clasice, folosite preponderent la obiectele sanitare, au fie suprafete poroase, in care se acumuleaza bacteriile, fie suprafete foarte netede si alunecoase, care pot produce accidente. In schimb, la baza solutiilor actuale se gasesc materiale precum ceramica, otelul emailat, acrilul, compozitele minerale si cuprul, in cazul cazilor de baie.
In urma cercetarilor in domeniu, companiile au inovat, iar astfel au aparut materiale noi, care inlatura inconvenientele mentionate. Quaril, material realizat de Villeroy&Boch pentru cazile de baie, este rezistent la lovituri, dar si usor de retusat chiar si in cazul zgarieturilor adanci. Este placut la atingere, mentine temperatura apei, nu retine murdaria, fiind in acelasi timp suficient de aderent pentru a preveni alunecarea accidentala.
Roca a patentat recent Fineceramic?, ?un material inovator cu care se pot realiza suprafete delicate si pereti subtiri si definiti, acestea avand diferite dimensiuni si moduri de montare: pot fi integrate in blatul de lavoar sau deasupra acestuia, fixat pe perete sau tip Unik (integrat in unitatea de baza).
Transferul de tehnologie din alte sectoare a facut posibila crearea unor piese speciale (asemanatoare placilor ceramice), cum sunt cele metalice, produse prin tehnologia PVD, prin care in suprafata se poate incorpora un strat de nanoparticule de titan, rezultand un material cu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *