Nu s-a schimbat nimic in doua decenii: trafic cu locuri in camine, la preturi intre 200 si 300 de euro. Direct pe Facebook

Una dintre problemele oricarui inceput de an universitar – lipsa locurilor in camine – s-a perpetuat si in 2017. Ca si solutia acestui neajuns: achizitionarea, la negru a unui spatiu de cazare. Ce e drept, vanzarea locurilor in camine nu e atat de a”la negru”, oferta fiind la vedere si extrem de diversificata.
Clujul e fruntea
Pentru 250 de euro, “vand loc in camin Agronomie C2. Nu se plateste regia. Utilitati gratuite tot anul”, se arata intr-un anunt pe pe siteul olx. In Agronomie A8 pretul unui pat este de 1.000 de lei.
Altcine ofera: a”vand camera Camin tei, 2 locuri pentru 150 euro”. Nu se precizeaza dar pare a fi pe luna. In acelasi camin, cineva se multumeste si cu 1.000 de lei pentru o vanzare definitiva. Un loc (pentru fata) in caminele Grozavesti se vinde cu suma de 1.600 de lei. ?La SNSPA un loc intr-o camera minuscula cu trei paturi se da cu 250 euro. Altcineva vinde un loc de camin in Moxa (care deserveste Academia de Studii Economice), pentru o fata, cu 900 lei. La Cluj, camera este mai scumpa si se accepta si trocul: a”Vand loc in caminul Economica 2 pentru pretul mentionat de 500 euro. Optional, schimb cu orice alt camin pentru 150 euro”.
La Iasi, studentii traficheaza locurile in camin direct pe o pagina de facebook – a”Vand/ Cumpar loc camin Iasi”. Invitatia este directa si este postata de administrator: a”Daca aveti un loc in camin pe care vreti sa-l vindeti sau daca sunteti in cautare sunteti in locul potrivit… Lasati ofertele/cererile voastre in postari de formatul: vand/cumpar loc in caminul XX, pt fata/baiat si pretul”. Catalin anunta: vand un loc in T1 (camera de 2 fete) 150 euro. Mai multe detalii in privat”. Gheorghe spune: a”cumpar loc camin, baieti Copou”. Iar Evelyn vrea un loc in Gaudeamus. Grupul are 112 membri.
Dezastrul de la Ministerul Educatiei
Penuria locurilor in camin a fost constatata de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania. “O analiza ANOSR reflecta faptul ca in prezent sunt 107.682 locuri in unitatile de cazare ale universitatilor de stat, raportat la un numar total de 464.149 de studenti. Acest lucru presupune ca doar 23,19% dintre studenti au un potential loc de cazare. Faptul ca in prezent sunt construite sau reabilitate 8 camine din fondul de investitii alocat de Ministerul Educatiei Nationale, in ciuda promisiunilor privind construirea a 30 de noi astfel de cladiri, reprezinta o imagine clara a dezastrului privitor la serviciile de cazare pentru studenti. Situatia este extrem de grava, intrucat chiar daca este salutar faptul ca in acest an a fost demarata procedura privind construirea a sase camine din cele 30 promise, timpul mediu de construire a unei astfel de cladiri din momentul aprobarii acesteia de MEN este de 90,63 luni, ceea ce inseamna 7 ani si 201 zile. O eternitate, in contextul necesitatilor din prezent”, sustin reprezentantii ANOSR intr-un comunicat transmis presei.?
Solutii: camine private
Cum se explica acest paradox: oficial, nu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *