Numarul somerilor a scazut in iunie, nou nivel minim istoric

In luna mai, in Romania erau 478.312 someri, in crestere cu 7.425 fata de luna precedenta, iar rata somajului a fost de 5,4%, potrivit datelor provizorii ale INS.
Un nivel atat de scazut precum cel din iunie al numarului de someri si al ratei somajului nu s-a inregistrat niciodata in Romania incepand din 1994, de cand se calculeaza somajul dupa standardele BIM.
Datele revizuite in acest an arata, spre deosebire de primele estimari, ca numarul de someri a coborat sub 480.000 inca din luna ianuarie 2017 si s-a mentinut apoi sub acest prag.
Statisticile INS arata ca numarul somerilor a scazut cu circa 56.000 in ultimul an, de la 526.553 in luna iunie 2016.
Potrivit news.ro, somajul este in continuare mai mare in randul barbatilor, cu o rata de 5,9% in luna iunie, in timp ce, in randul femeilor, somajul este de doar 4,4%, mai arata datele oficiale.
De la inceputul acestui an, somajul a scazut in ianuarie, aprilie si iunie, dar a crescut in februarie, martie si mai, evolutie pusa de economisti in relatie cu majorarea salariului minim pe economie de la 1 februarie, de la 1.250 lei pana la 1.450 lei.
Patronatele si unii economisti au avertizat ca majorarea este prea rapida si i-ar putea afecta pe unii angajati fara calificare si din zone sarace, care sunt platiti cu salariile cele mai mici.
Insa pe de alta parte, efectul este limitat de criza de forta de munca din Romania, de care se plang multe companii, mai ales in ceea ce priveste angajatii calificati.
Potrivit datelor oficiale, somajul a inregistrat o scadere acelerata in 2016, inregistrand scaderi in toate lunile, cu exceptia lunii decembrie.
Scaderea somajului din 2016 a fost generata in primul rand de cresterea rapida a cererii de forta de munca, mai ales in zonele dezvoltate din jurul marilor metropole.
Cu toate acestea, sefii de companii se plang tot mai des de lipsa fortei de munca calificate, care incepe sa limiteze dezvoltarea afacerilor din Romania.
Datele oficiale arata ca numarul de locuri de munca vacante din economia romaneasca, un indicator al deficitului de forta de munca la nivel national, a crescut in primul trimestru din acest an cu 6,8% fata de aceeasi perioada a anului precedent, la 62.220, in ciuda somajului inca ridicat din unele regiuni.
Autoritatile publica, constant, si numarul de someri inregistrati oficial in evidentele oficiilor pentru forta de munca.
Datele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) arata ca, la sfarsitul lunii mai, 367.161 someri erau inregistrati oficial, ceea ce corespunde unei rate a somajului de doar 4,18%.
Judetele Vaslui, cu 10,5%, Teleorman (9,7%) si Galati (9,2%) au cele mai inalte niveluri ale somajului din Romania, potrivit ANOFM.
Zonele cu somaj ridicat sunt caracterizate cu calificarea slaba a fortei de munca si un grad scazut de educatie, precum si de lipsa investitiilor generatoare de locuri de munca, spun expertii.
Conform standardelor BIM, numarul de someri este calculat prin anchete in gospodarii, care arata ca numarul de someri este, in realitate, mai mare.
Datele privind somajul pe baza metodologiei BIM sunt considerate ca fiind mai relevante de catre specialisti, pentru ca reflecta mai bine somajul real la nivel …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *