Numarul tranzactiilor imobiliare a scazut cu 70% in acest an

Numarul tranzactiilor imobiliare a scazut cu 70% in acest an

Situatia de pe piata imobiliara nu pare sa se imbuntateasca. Numarul tranzactiilor a scazut cu 20,8% in octombrie 2008 fata de aceeasi luna a anului trecut, pana la 41.672 unitati, arata datele prezentate de Institutul National de Statistica (INS).

Astfel, in octombrie 2007 se efectuasera 52.646 tranzactii imobiliare. In schimb, comparativ cu prima luna a anului 2008, suma tranzactiilor a fost chiar mai mare in a zecea luna a acestui an, cu 24,4%.

In ianuarie 2008, pe fondul variatiilor sezoniere, numarul tranzactiilor imobiliare a fost de doar 33.478 unitati, arata datele prezentate de INS si furnizate de Uniunea Notarilor Publici din Romania (UNNPR).

Pe de alta parte, la sfarsitul lunii trecute, volumul tranzactiilor imobiliare a scazut cu 70% de la inceputul anului pana in noiembrie, comparativ cu aceeasi perioada din 2007.

Activitatea din constructtii a crescut in primele noua luni cu 31,1% fata de aceeasi perioadp din 2007, aceastp ramurp contribuind cu 2,4 puncte procentuale la cresterea economica din intervalul ianuarie – septembrie 2008.

In ce priveste alte sectoare din economie, chiar daca indicatori pe primele opt-noua luni dadeau sperante pentru un an excelent, ultimul trimestru vine sa darame toata cresterea , octombrie fiind de fapt debutul crizei. Aceasta arata datele statistice.

De altfel, in ultimele luni a crescut si numarul de someri. Rata somajului era, in noiembrie, de 4,1%, cand erau inregistrati 377.000 de someri, cu 40.000 mai multi decat in iunie. Judetele cu un somaj de peste 8%, dublu fata de media pe tara, sunt Mehedinti si Vaslui.

Totusi, cresterea economica pe primele noua luni s-a situat la 8,9% si a fost sustinuta in principal de servicii si constructii, ceea ce va duce la realizare unor date bune, per total.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *