Nuntile intre blocuri, noul cosmar urban

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Jumatate de strada este acoperita de covorul rosu. Trei corturi imense au ocupat trotuarul, un stand de bautura si mancaruri fine e improvizat pe un loc de parcare.

Geamurile vecinilor se inchid unul cate unul. Taraful incepe demonstratia de forta. E mare nunta tiganeasca in cartier.

Traiul in comun isi mareste lista de obiceiuri. Dupa ce partidele de barfa din fata blocului si mesele de pomenire instalate in casa scarii s-au banalizat, a venit randul chefurilor intre blocuri sa intre in topul activitatilor. Nuntile marilor familii tiganesti s-au transformat, peste noapte, intr-un cosmar al oricarui bucurestean. Inainte sa mearga la restaurant, oamenii se nuntesc in cartier.

Desi nu sunt autorizate si deranjeaza linistea a mii de oameni, organizatorii nu se sperie de eventualele sanctiuni si nici de vizitele politistilor. Amenzile de cinci milioane de lei vechi sunt o bagatela pe langa sumele cheltuite pentru tot aranjamentul: zeci de mii de euro, ca sa vada saracii de ce sunt in stare vecinii mai bogati.

Luni dupa-amiaza, pe Strada Pescarusului, acordurile unui clarinet trezesc lumea. Oamenii ies la ferestre. ?Azi nu mai conteaza anii daca stai bine cu banii?, boxele zguduie cartierul. O mama tanara cu pruncul in brate. ?De ce suntem obligati sa suportam galagia asta? Sun la politie.?

Pe o straduta ingusta din sectorul 2, in fata corturilor cu delicatese, bucurestenii isi dau coate. ?Nepotii lui Bambina se casatoresc?, spune serioasa o femeie vadit suparata de harmalaia ce se anunta.

?Sunt unele momente in care il regret pe Hitler?, intervine o fosta doctorita, diagnosticata pe loc de vecinii lipiti de gardul viu, la gura casca: ?E nebuna saraca, dar uneori are dreptate, nuntile astea tiganesti te scot din minti?.

Cartierul duduie. Oamenii blestema, fetele tinere isi misca soldurile. Apare politia. Nasul mare ii trage pe cei doi agenti deoparte. Un buletin flutura prin fata celor in uniforma si se face pace. Muzica isi reia ritmul. Dupa doar o ora, un nou echipaj, alti agenti.

De aceasta data, nasul mare ii invita pe casa scarii. Dupa o mica discutie si strangere de maini, petrecerea se reia. ?Dusmanii imi poarta pica si vecinii se oftica!?

Sectorul primarului Ontanu este, conform statisticilor, cel mai petrecaret sector al Capitalei. Numai in decursul acestui an, politia comunitara a dat 67 de sanctiuni.

Amenzi in valoare de peste 40.000 de lei pentru organizarea de astfel de petreceri intre blocuri in zona Baicului, Doamna Ghica, Pantelimon si Vatra Luminoasa.

?Aceste activitati sunt ilegale si nu exista nicio autorizatie care sa permita desfasurarea lor?, a sustinut Cristian Lemnaru, directorul Administratiei Domeniului Public Sector 2.

Cu toate acestea, acum o saptamana, nuntasii se laudau ca au autorizatie de la primarie. Cum necum, ADP-ul a permis ocuparea spatiului public ?pentru organizarea unei nunti intre orele 15.30 si 20.30?. Primarul Neculai Ontanu s-a facut foc si para si a amenintat ca-i sanctioneaza pe angajatii ADP-ului, de la primul la ultimul.

In celelalte sectoare domneste linistea. Politia Comunitara abia daca primeste o sesizare pe an. Iar daca e loc de petrecere, se cade la mica intelegere. ?Ii lasam sa-si desfasoare activitatea in liniste pana la ora 22.00, cu conditia sa fie pasnici?, au fost de parere reprezentantii Politiei Comunitare. La fel de pasnici cum trebuie sa fie si vecinii transformati, fara voie, in nuntasi.

spot_imgspot_img