Pentru a suporta mai usor temperaturile ridicate din vara aceasta, dar si pentru a ne mentine in forma, nutritionistii ne dau un singur sfat: sa consumam alimente cat mai usoare!Alimentatia pe care ar trebui sa o consumam in perioada de vara trebuie sa fie usoara, a declarat dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, informeaza, miercuri, Agerpres. El a subliniat ca, din pacate, capsunile care se gasesc deocamdata pe piata sunt importate si sunt tratate prin iradiere. El a spus ca nu e periculos sa ne iradiem, dar genereaza radicali liberi care sunt foarte rai.Vara, cand organismul este stresat termic, avem nevoie de o mancare mai usoara, cu multe vegetale si fructe, dar si cu proteine, carne slaba, oua, lapte, peste. Nu este indicat sa mancam grasimi si mezeluri grase si ieftine, a spus prof.dr. Mencinicopschi.
Lichidele trebuie sa le consumam atat cat este nevoie, insa persoanele active care desfasoara o activitate intensa, pentru acestea se recomanda intre trei si cinci litri pe zi chiar. In zonele in care temperatura este foarte ridicata, oamenii consuma un litru de apa la o ora, a spus prof.dr. Mencinicopschi.Acesta este total impotriva margarinei, recomandand cantitati mici de unt sau butter ghee, adica untul se topeste si grasimea de deasupra sa se pune intr-un borcanel si aceea se consuma. Prof.dr. Mencinicopschi a subliniat ca Romania inainte de 1989 exporta un astfel de unt, acum insa nu se mai gaseste. Privitor la bauturile alcoolice, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi spune ca in nici un caz nu recomanda berea, mai ales cea ieftina, pentru ca are un continut mai mare de sulfiti decat vinul.
Nutritionistii ne sfatuiesc sa evitam grasimile, mezelurile si berea ieftina, pe timp de vara
