O britanica a dat in judecata o companie aeriana, dupa ce a fost interogata, in aeroport, din cauza ca citea o carte despre arta si cultura siriana

O femeie din Marea Britanie a dat in judecata compania Thomson Airway, dupa ce politia de combatere a terorismului a interogat-o, din cauza ca a citit o carte despre?arta siriana in avion, potrivit BBC News, informeaza Agerpres.
Faizah Shaheen a fost raportata autoritatilor de catre echipajul cursei operate de compania Thomson, cu care calatorea in luna de miere in Turcia in 2016. Potrivit avocatilor, femeia crede ca a fost selectata din cauza rasei sale si ca a fost victima unei discriminari. Pe de alta parte, compania aeriana Thomson a sustinut ca echipajul sau a fost “instruit sa raporteze orice ingrijorare” ca masura de precautie.
Femeia?de origine musulmana, a carei activitate in domeniul ingrijirii sanatatii mintale implica, in parte, cautarea semnelor de radicalizare in randul tinerilor – citea “Syria Speaks: Art and Culture from the Frontline””, in timpul zborului spre Turcia. Cartea este o colectie de literatura, fotografii, cantece si caricaturi ale unor artisti si scriitori sirieni. Ea a fost oprita de politie cand s-a intors in Regatul Unit doua saptamani mai tarziu.
Faizah?Shaheen si sotul ei au fost dusi intr-o camera in Aeroportul Doncaster, pentru a fi interogati, in conformitate cu Anexa 7 a Legii Terorismului. Ea a spus ca interogatoriul a durat aproximativ 30 de minute, timp in care a fost intrebata despre carte, despre munca ei si cate limbi vorbeste.
“M-am simtit ofensata si suparata, apoi furioasa. M-am straduit sa accept faptul ca am fost aleasa pentru citeam o carte despre arta si cultura. Un an mai tarziu, Thomson Airways nu oferise nicio explicatie sau scuze, in ciuda implicarii juridice. Aceasta atitudine nu mi-a lasat nici o optiune decat sa cer o declaratie din partea instantei in conformitate cu Legea egalitatii””, a explicat ea.
Femeia a precizat ca nu doreste despagubiri, ci “o scuza si o explicatie din partea Thomson Airways, pentru a se asigura ca asa ceva nu se va …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *