O femeie conduce lupta kurzilor din Kobane impotriva jihadistilor din gruparea Statul Islamic

O femeie ii conduce pe combatantii kurzi in batalia impotriva jihadistilor din cadrul organizatiei Statul Islamic (SI), care ameninta sa cucereasca orasul sirian kurd Kobane, la frontiera cu Turcia, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
“Mayssa Abdo, cunoscuta sub numele de razboi Narin Afrin, se afla la comanda YPG la Kobane, alaturi de Mahmoud Barkhodan”, a declarat pentru AFP Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, referindu-se la Unitatile pentru Protectia Poporului, care rezista de la 16 septembrie ofensivei dure a SI asupra Kobane.
Asa cum obisnuiesc combatantii kurzi, Mayssa poarta un pseudonim, al regiunii sale natale Afrin, un bastion kurd situat, la fel ca si Kobane, in provincia Alep (nord).
“Cei care o cunosc spun ca este cultivata, inteligenta si flegmatica. Are grija de moralul combatantilor si se intereseaza indeaproape de problemele lor”, a declarat pentru AFP Mustefa Ebdi, un militant kurd originar din Kobane.
Mayssa Abdo, in varsta de 40 de ani, conduce batalia alaturi de Mahmoud Barkhodan (Mahmoud “Rezistentul”, in kurda).
Prezenta femeilor in randul fortelor kurde nu este un fenomen nou.
Rebelii din cadrul PKK, care s-au inarmat in Turcia – in 1984 – cu scopul de a crea un stat kurd independent, dar care au inceput negocieri de pace cu Ankara in urma cu doi ani, numara de mult timp femei in randul lor. Combatantele PKK au cunoscut notorietatea mondiala in anii “90, efectuand operatiuni sinucigase.
Combatanta kurda Dilar Gencxemis, identificata de catre miscarea din care face parte sub numele de Arin Mirkan, s-a sinucis pe 5 octombrie, provocand moartea a “zeci” de jihadisti, in apropiere de Kobane.
Ea a fost prima femeie-kamikaze kurda inregistrata de la inceputul razboiului civil din …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *