O parte din apa descoperita pe Luna ar putea sa provina de pe Soare.

O parte din apa descoperita pe Luna ar putea sa provina de pe Soare, mai exact din vanturile solare care ar fi depus atomi de hidrogen pe suprafata lunara, afirma autorii unui studiu ce a fost publicat duminica, informeaza AFP, scrie Mediafax.
Oamenii de stiinta considera ca apa a fost adusa in sistemul nostru solar, inclusiv pe Terra, de asteroizi sau de comete ce provin din zone indepartate ale spatiului.
Daca rolul jucat de Soare in procesul de aparitie a apei lunare va fi confirmat, acest mecanism ar putea contribui la aparitia moleculelor de apa si in alte zone din sistemul nostru solar, au declarat Yang Liu, de la Universitatea Tennessee din Knoxville, si colegii sai.
Soarele emite un flux continuu de particule, un fenomen denumit “vant solar”, care face ca astrul sa piarda 1 milion de tone de materie pe secunda, insa aceasta scadere este infima, in comparatie cu dimensiunile sale.
Aceste particule, in majoritatea lor ioni de hidrogen si de heliu, dar si atomi de oxigen, nu pot atinge suprafata Terrei, care este protejata de atmosfera densa si de campul magnetic ale ei. Luna este insa lipsita de aceste bariere si este “bombardata” in permanenta de aceste vanturi solare, care isi “implanteaza” particulele in praful ce acopera suprafata lunara, denumit “regolit”.
Hidrogenul ajuns astfel pe suprafata Lunii poate fi transformat in molecule de apa (H2O) sau intr-o molecula apropiata, hidroxil (HO), chiar daca oamenii de stiinta nu cunosc pentru moment felul in care se intampla acest lucru.
In virtutea descoperirilor recente facute de NASA, prin care agentia spatiala americana a gasit cantitati de apa inghetata la polul sud al Lunii, Yang Liu si colegii sai au analizat esantioane de “sticla lunara” recoltate in timpul misiunilor americane din seria Apollo.
Studiul lor, publicat in revista britanica Nature Geoscience, demonstreaza faptul ca o …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *