O sculptura realizata de Constantin Brancusi, vanduta cu pretul record de 71 de milioane de dolari

Trei colectionari au licitat pentru aceasta sculptura din bronz polizat, o lucrare intitulata “La Jeune Fille Sophistiquee (Portrait de Nancy Cunard)”. Opera de arta are o inaltime de 78 de centimetri si este montata pe un soclu din marmura. Potrivit casei Christie”s, opera de arta a fost achizitionata de un colectionar care a licitat prin telefon si care a garantat un pret de vanzare stabilit inainte de licitatie, acceptand apoi sa achite si taxe si comisioane in valoare de 190.000 de dolari.
Expertii casei organizatoare au estimat ca lucrarea urma sa se vanda cu cel putin 70 de milioane de dolari.
“Este o legenda, iar oamenii “vaneaza” legendele”, a declarat Abigail Asher, partener la Guggenheim Asher, o companie de expertiza in arta cu sediul la New York, comentand rezultatul tranzactiei de marti seara. “Contrastul dramatic dintre sculptura din bronz polizat si soclul ei din marmura cioplita iti taie rasuflarea. Si este o lucrare extrem de rara”, a adaugat Abigail Asher.
Constantin Brancusi, nascut in Romania si care a lucrat apoi la Paris, este considerat cel mai inovator si mai influent sculptor de la inceputul secolului al XX-lea. In iulie, Muzeul de Arta Moderna din New York va vernisa o expozitie dedicata artistului roman, care prezinta 11 opere de arta ale sale, aflate in posesia institutiei americane.
Pe piata de arta exista putine lucrari disponibile semnate de Brancusi, un artist care nu a creat opere de arta in serii numeroase. Acelea dintre ele care apar pe piata au intotdeauna o valoare ridicata. In mai 2017, un bronz al artistului roman, realizat in 1913 si intitulat “La Muse Endormie”, a fost vandut de casa Christie”s cu 57,4 milioane de dolari, stabilind precedentul record de pret pentru o lucrare realizata de Constantin Brancusi.
Sculptura vanduta marti seara a fost scoasa la licitatie de cei trei copii ai colectionarilor americani Elizabeth si Frederick Stafford. Cuplul a achizitionat sculptura in 1955 direct din atelierul parizian al lui Brancusi contra sumei de 5.000 de dolari, potrivit Bloomberg News. In ultimii 40 de ani, aceasta sculptura a fost expusa – in virtutea unui acord de imprumut prelungit – la Metropolitan Museum of Art din New York. O alta versiune a aceleiasi lucrari, realizata din lemn, se afla in posesia Muzeului Nelson-Atkins din Kansas City.
Nancy Cunard a fost una dintre personalitatile avangardei culturale din Paris in debutul secolului al XX-lea. Considerata un veritabil pionier al modei, ea a avut multi iubiti – printre care se remarca Ezra Pound, Samuel Beckett, Tristan Tzara si pianistul de jazz Henry Crowder. Nancy Cunard, filantroapa, patroana a artelor si mostenitoare a unui imperiu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *