O statuie imensa a unui imparat roman a fost descoperita in Turcia

O statuie imensa a unui imparat roman a fost descoperita in Turcia

Arheologii au descoperit intr-un sit din Sagalassos, Turcia, bucati dintr-o statuie imensa, realizata din marmura, ce il infatiseaza pe imparatul roman Marcus Aurelius.

In muntii sudici ai Turciei au fost descoperite capul, bratul drept si partile inferioare ale picioarelor statuii. Arheologii le-au gasit in cea mai mare camera a bailor romane din Sagalassos.

Camera in forma de cruce masoara 1.250 de metri patrati, este acoperita cu mozaic si era folosita pe post de frigidarium, o camera cu o piscina rece in care romanii se scufundau dupa o baie fierbinte.

Frigidarium a fost partial distrusa intre anii 540-620 d.Hr., iar arheologii lucreaza de 12 ani pentru a o descoperi in intregime.

Anul trecut a fost descoperita in acelasi loc o alta statuie colosala, a imparatului roman Hadrian, iar arheologii cred acum ca acesta camera adapostea o galerie de sculpturi ce infatisau “dinastia Antonina”, conducatori de origine spaniola ai Imperiului Roman, din cel de-al doilea secol dupa Hristos.

Pe 20 august, anul curent, au iesit la suprafata picioarele unei alte statui, sparte deasupra genunchilor, precum si un brat lung de 1.5m si o mana care tine un glob. Dar elementul care a permis identificarea lui Marcus Aurelius a fost capul, inalt de 1m.

Marcus Aurelius a domnit peste Imperiul Roman din 161 d.Hr pana in 180 d.Hr.. El este celebru si pentru scrierile sale, fiind considerat unul dintre cei mai proeminenti filosofi stoici. El este considerat, alaturi de imparatii Nerva, Traian, Hadrian si Antoninus Pius, unul din cei Cinci Imparati Buni ai Romei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *