O vioara moderna poate “bate” un Stradivarius vechi si scump

Violonistii profesionisti de nivel international nu pot deosebi o vioara Stradivarius de una moderna, demonstreaza un experiment pus la cale de experti in acustica viorilor de la Universitatea Pierre si Marie Curie din Paris, relateaza The Telegraph.
Zece este numarul instrumentistilor de top care au participat la studiu. Ei au fost legati la ochi si rugati sa cante la mai multe viori. Majoritatea muzicienilor a preferat un instrument nou altuia clasic. Claudia Fritz, unul dintre savanti, spune ca experimentul arata cat de inutila este incercarea de a descoperi secretele viorilor Stradivarius, avand in vedere ca viorile moderne suna cel putin la fel de bine, fiind si mult mai accesibile.
Viorile alese pentru cercetare s-au impartit in sase moderne si sase clasice – dintre care cinci viori Stradivarius. Cei zece muzicieni au incercat, pe rand, cele 12 instrumente. Prima observatie surprinzatoare a fost ca, in peste jumatate dintre incercari, muzicienii nu au reusit sa isi dea seama daca au in mana un instrument nou sau unul vechi. Apoi, intrebati fiind care le este vioara favorita, sase au ales un instrument nou. Printre violonistii care au participat la experiment s-au gasit: Ilya Kaler, Susanne Hou, Olivier Charlier, Pierre Fouchenneret, Giora Schmidt.
Joseph Curtin, alt autor al cercetarii, citat de The Guardian, spune ca nu au fost dezvaluite numele viorilor moderne folosite in experiment pentru a evita conflictele de interese si pentru a nu exista suspiciuni ca studiul …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *