Oamenii de afaceri: Simplificati taxele, inainte sa va certati pe reducerea lor!

Dureri de cap pentru antreprenorii romani

Oamenii de afaceri din Romania solicita simplificarea sistemului fiscal inainte de orice dezbatere privind sustenabilitatea reducerii nivelului fiscal.

Cand se discuta despre taxe, conversatia se concentreaza de cele mai multe ori asupra nivelului acestora. Insa, pentru fondatorii de companii, cea mai presanta problema poate fi cea a complexitatii taxelor, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanta EY Romania in randul antreprenorilor romani.
Nu mai putin de 60% dintre antreprenorii romani cred ca?simplificarea regulilor fiscale?si a reglementarilor referitoare la calcularea obligatiilor fiscale ar avea?cel mai mare impact in imbunatatirea mediului fiscal din Romania.
Reducerea fiscalizarii veniturilor companiilor se situeaza – la distanta mare – pe locul al doilea, cu doar 14% dintre optiuni, urmata de dezvoltarea unei agentii guvernamentale care sa asiste afacerile noi in respectarea cerintelor fiscale (11%) si de reducerea fiscalizarii veniturilor persoanelor fizice (6%).
Raspunsurile antreprenorilor indica o crestere a nevoii pentru simplificarea sistemului fiscal, aceasta cerinta crescand in preferintele antreprenorilor respondenti fata de anul trecut, de la 48% la 60%, in timp ce reducerea fiscalizarii veniturilor companiilor a scazut de la 26% la 14%.
“Pentru simplificarea fiscalitatii, o solutie poate fi o agentie guvernamentala. In anul 2010, in Marea Britanie a fost creata o agentie responsabila cu simplificarea sistemului fiscal: Biroul pentru simplificare fiscala. Aceasta institutie identifica ariile de legislatie fiscala mult prea complexe atat pentru companii cat si pentru platitorii de taxe persoane fizice”, spun consultantii EY.
Odata identificate, este obligatia agentiei sa analizeze cum pot fi simplificate aceste prevederi si apoi sa propuna spre adoptare aceste masuri guvernului. Biroul se bucura si de expertiza externa, din partea specialistilor din domeniul fiscal si juridic, care prezinta propriile sfaturi in privinta simplificarii sistemului fiscal.
Conform raportului Doing Business al Bancii Mondiale, o firma romaneasca la inceput de drum are nevoie de 159 de ore/an pentru a naviga prin sistemul fiscal. Acest cost reprezinta de fapt o scadere a productivitatii pentru firma respectiva.
Una dintre cele mai ieftine solutii pentru a ajuta antreprenorii romani in orientarea in hatisul legislativ, mai ales pentru antreprenorii tineri, sunt resursele online de informare si educare a?antreprenorilor in privinta conformarii cerintelor statului roman. Aceste resurse online, ca si un birou unic online pentru infiintarea firmelor, ar simplifica si mai mult procesele de deschidere si administrare a start-up-urilor, lasand mai mult timp la dispozitia asociatilor sa se concentreze asupra definirii produselor si serviciilor oferite, castigarea primilor clienti si optimizarea proceselor de business.
Conform raportului Doing Business 2015, presupunand ca toate informatiile necesare infiintarii unei afaceri sunt disponibile fara costuri de timp si fara a apela la consultanti sau la plati neoficiale, in Romania e nevoie de 8 zile, fata de 8,5 zile cu un an inainte, si de realizarea a 5 proceduri pentru deschiderea unei afaceri. Ceea ce plaseaza Romania pe locul 38 din cele 189 de tari analizate.
In Estonia, una dintre cele mai digitalizate societati din Europa si din lume, alegerea si verificarea disponibilitatii numelui pentru noua companie, ca si inregistrarea efectiva a firmei se pot face 100% online. Astfel, crearea noii firme poate dura doar cateva ore si costa 140 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *