Obama: Insulele Senkaku sunt acoperite prin tratatul in domeniul securitatii cu SUA

“Politica Statelor Unite este clara. Insulele Senkaku sunt administrate de catre Japonia si intra, deci, in cadrul articolului 5 al Tratatului de cooperare si securitate incheiat intre Statele Unite si Japonia”, a declarat Obama intr-un interviu pentru Yomiuri Shimbun, cel mai important ziar japonez.
Presedintele american urmeaza sa soseasca miercuri seara la Tokyo, intr-o vizita de stat in Japonia aliata, in cadrul unui turneu asiatic in cursul caruia va efectua vizite si in Coreea de Sud, Malaysia si Filipne.
Aceasta pozitie a fost deja enuntata de mai multi oficiali americani de rang inalt, inclusiv de catre vicepresedinte si secretarul american al Apararii, dar este pentru prima data cand Obama vorbeste atat de clar despre acest subiect.
Situate in Marea Chinei de Est, la aproximativ 200 de kilometri nord-est de Taiwan si la aproximativ 400 de kilometri de Okinawa, in sudul Japoniei, Insulele Senkaku sunt administrate de catre Jaonia, dar revendicate insistent de catre China, sub numele Diaoyu. De cand Tokyo a nationalizat trei dintre aceste insulite, in septembrie 2012, Beijingul trimite in mod regulat nave in apropierea lor. Intalnirile intre pazele de coasta din cele doua tari in zona alimenteaza temeri cu privire la un eventual incident armat intre cele doua puteri asiatice.
In afara de amplasarea strategica a acestui arhipelag, in fundul marin din zona ar putea sa existe hidrocarburi.
“I-am spus presedintelui (chinez) Xi (Jinping) ca natiunile noastre au interesul sa gestioneze aceste probleme maritime in mod constructiv, inclusiv in Marea Chinei de Est”, a subliniat Obama, adaugand ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *