Oferta de garsoniere nou scoase la inchiriat a crescut cu 33% in ultimul an

Oferta de garsoniere nou scoase la inchiriat a crescut cu 33% in ultimul an

Cei care vor sa vanda o locuinta, dar tin cu dintii de pret si asteapta sa vada cum va mai merge piata s-au saturat de atata asteptat si au inceput sa le scoata la inchiriat, apreciind semnificativ oferta din Capitala. Astfel, in ultimul an, oferta de garsoniere nou scoase la inchiriat a crescut cu circa 33% in ultimul an (iunie 2008 fata de iunie 2007) iar la apartamentele cu doua camere s-a apreciat cu 45%, conform firmei de servicii imobiliare Agentie.net. Statisticile reflecta numai oferta venita din partea particularilor, fara a lua in considerare anunturile de la agentiile imobiliare. In ciuda afluxului de noi apartamente date la inchiriat insa, preturile au crescut usor in ultimele luni. Daca in iunie anul trecut chiria medie pentru un apartament cu doua camere era de 480 de euro, luna trecuta aceasta era de circa 587 de euro, cu numai 3 euro mai mare decat in mai.

Previziunile privind nivelul chiriei sunt insa destul de optimiste pentru chiriasi. “In momentul in care va ingheta total piata de tranzactii cu apartamente, cele mai multe dintre ele vor fi scoase la inchiriat, deci va creste sensibil oferta. Acest lucru inseamna, in mod evident, o ieftinire a chiriilor. Ganditi-va la apartamentele cumparate de speculanti, de exemplu. Daca nu reusesc sa le vanda, le vor da in chirie”, a declarat pentru Gandul Adrian Crivii, managing partner al firmei de evaluare Darian. Trebuie subliniat insa ca acesta este si “sezonul” chiriilor, cand miile de studenti care nu au locuri in camin sau care nu vor sa stea acolo incep vanatoarea de apartamente.

La acest lucru se mai adauga si faptul ca acest an promotia de absolventi la facultati este dubla, pentru ca au absolvit in acelasi timp si cei care au intrat la patru ani si cei care au facut numai trei ani de facultate. Multi dintre ei vor sa ramana in Bucuresti, unde isi pot gasi mult mai repede un serviciu mai bine platit decat in provincie, ceea ce va pune o presiune in plus pe chirii.In acelasi timp insa ramane de vazut ce se va intampla cu normele de creditare. Daca ele se vor inaspri, atunci chiriile vor reprezenta o varianta de luat in calcul.Fenomenul de crestere a ofertei din partea particularilor s-a facut resimtit in special de la inceputul acestui an, cand proprietarii au inceput sa fie nesiguri de posibilitatea de a vinde la pretul initial apartamentele, datul in chirie fiind cea mai profitabila varianta de a astepta un eventual client.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *